Arhiva vesti

EK povoljno o skriningu srpskih mera za slobodan protok robe

Evropska komisija je na skriningu 9. septembra u Briselu povoljno ocenila ugrađivanje propisa Evropske unije o slobodnom protoku robe u srpsko zakonodavstvo, što vodi bržem i lakšem plasmanu srpske robe na tržište EU i obrnuto, a bitno je za konkurentnost srpske privrede, izjavila je pomoćnica srpskog ministra trgovine Jelena Popović. Sloboda kretanja robe je obuhvaćena poglavljem 1 u pregovorima o članstvu u EU. Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević je posle prvog dana bilateralnog skrininga za to poglavlje rekla da bi u oktobru moglo da bude otvoreno poglavlje 32 o finansijskom nadzoru u okviru pregovora o članstvu Srbija-EU.

Kad se ovaj krajnje složeni postupak usaglašavanja srpskog zakonodavstva s pravnom tekovinom dovrši, a oko 60% direktiva EU je već uneto u naše propise, srpski i izvoznici iz EU će moći bez barijera da plasiraju svoje proizvode naglasila je Jelena Popović posle prvog dana skrininga za poglavlje 1 "slobodan protok robe" pregovora Srbija-EU o članstvu.

"Procedura izvoza i uvoza će biti veoma olakšana, a proizvođači i strani ulagači u Srbiju će biti u prilici da proizvode i izvoze po novim standardima i tehnologijama, što je preduslov za slobodnu trgovinu bezbednih proizvoda Srbije i EU", istakla je Jelena Popović.

Pomoćnica srpskog ministra trgovine je objasnila da je Srbija postavila pravni okvir za slobodan promet proizvoda, kao preduslov za konkurentnost srpske privrede i izvoza na jedinstvenom unutrašnjem tržištu EU, koje je temelj evropske integracije.

Srpske vlasti su na tom polju, navela je Jelena Popović, već usvojile neke ključne zakone, institucije su značajno unapređene, poput standardizacija kojom se u Srbiju prenose evropski standardi i nove tehnologije.

Uveliko se odmaklo, dodala je ona, i u ugrađivanju evropskih direktiva, što znači da će srpski pravilnici sadržavati iste zahteve za proizvode kao u EU, pa će takvi proizvodi biti mnogo lakši za plasman na tržište Unije i biti konkurentni.

Eksplanatroni skrining za poglavlje 1 održan je od 17 do 20. juna 2014. u Briselu.

U oblasti slobode kretanja robe postoji preko 2.000 evropskih pravnih akata, a članovi ove pregovaračke grupe su predstavnici: Instituta za standardizaciju Srbije, Akreditacionog tela Srbije, Direkcije za mere i dragocene metale, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministartsva zdravlja, Ministartsva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva finansija.

Članovi pregovaračke gupe su i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, RATEL-a, Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

 

U oktobru možda otvaranje prvog poglavlja

U oktobru bi mogli da počnu pregovori za poglavlje 32 o finansijskom nadzoru u okviru pregovora o članstvu Srbija-EU, jer Evropska komisija treba da dovrši i ove nedelje predstavi zajednička pregovaračka polazišta EU-Srbija za to poglavlje, izjavila je Tanja Miščević posle prvog dana skrininga u Briselu o slobodnom protoku robe.

Tanja Miščević je novinarima rekla da se susretom zvaničnika i stručnjaka srpske vlade i EK 9. septembra posle letnjeg predaha nastavlja postupak "dubinskog sagledavanja" usaglašenosti srpskog sa zakonodavstvom EU u poglavljima pregovora o članstvu.

Ona je objasnila da dovršetak polazišta o poglavlju 32 za finansijski nadzor znači da pregovori o tome mogu početi u oktobru ili kasnije, ali da to zavisi i od političke volje članica EU.

Šefica srpskog tima u pregovorima o članstvu s EU je navela da je napravljena analiza obavljenih skrininga o poglavljima 23 i 24, a to su vladavina prava, pravosuđe i temeljne slobode, pregovora o članstvu Srbija-EU, kao i prvih verzija akcionih planova da se srpsko zakonodavstvo na tom području učini podudarnim s pravom EU.

Ona je ukazala i na to da 8. oktobra treba da bude objavljen važan godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u reformama i pregovorima o članstvu s EU.

 

Sledeće nedelje skrining o životnoj sredini

Tanja Miščević je dodala da će iduće nedelje timovi srpske vlade i Evropske komisije razmatrati propise EU za obimno poglavlje pregovora o životnoj sredini i koliko jesu, a koliko još treba da budu usklađeni s "pravnom tekovinom" EU na tom zahtevnom i veoma važnom području.

Ovog meseca će, po njenim rečima, timovi srpske vlade sa zvaničnicima i stručnjacima EK "dubinski razmotriti" i zakone i norme za poglavlja ribarstva i intelektualne svojine, a srpska strana će nastojati da sagleda i koja poglavlja u pregovorima o članstvu mogu biti otvorena već u prvoj polovini iduće godine.

Dosad je obavljeno 14 skrininga za poglavlja pregovora i od Komisije u Briselu bi do kraja ovog meseca trebalo da vladi u Beogradu o tome dostavi izveštaje, da bi srpska strana proverila tehničke sadržaje tih izveštaja i pošalje ih sa svojim dopunama EK, rekla je Tanja Miščević.

Komisija tad daje ocene i preporuke i merila za moguće pokretanje pregovora o pojedinim poglavljima.

Izvor: EurActive.rs