Arhiva vesti

File: Srbija i EU - Sve bliži partneri

Za nekoliko nedelja okončaće se petogodišnji mandat ove Evropske komisije, poznate kao Barozo 2, i impresivno je koliki je put u procesu evropskih integracija Srbija prešla za to vreme. Od kako sam preuzeo Komesarijat za proširenje, februara 2010, Srbija je aplicirala za članstvo, dobila status kandidata i postala je zemlja pregovarač.

Ova godina je počela veoma pozitivno sa formalnim otvaranjem pregovora o pristupanju, u januaru. Tu prekretnicu, nažalost, prekrila je senka teških poplava i neviđenog razaranja koje su one izazvale.


U obe situacije, mada po prirodi veoma različite, EU je pokazala da je Srbija postala jedan od naših najbližih partnera. Otvaranje pregovora o pristupanju bila je prekretnica u našim odnosima, sa novim odgovornostima i šansama za Srbiju. Reakcija EU nakon poplava pokazala je da smo odlučni da budemo uz Srbiju ne samo u dobrim, već i u lošim vremenima. Nakon odgovora na neposredne humanitarne potrebe, iz fondova EU obnovljene su škole, putevi, kuće, a hiljade poljoprivrednika primilo je direktnu pomoć koja će im pomoći tokom zime.

Srpska vlada si je postavila ambiciozan plan za pregovore. Takođe je zauzela pravi stav prema reformama – kao prema šansi za modernizaciju države. I, zaista, nije stvar u tome šta Brisel želi od vas već mnogo više šta vi sami želite za sebe. Pristupni pregovori su dobra prilika koju Srbija treba da iskoristi da bi postigla standarde EU za dobrobit vlastitih građana.

Ovaj proces jeste i biće zahtevan. Tempo pregovaranja će zavisiti od sposobnosti Srbije da ostvari ključne strukturne reforme na poljima vladavine prava, javne administracije i ekonomije. Ozbiljni ekonomski izazovi sa kojima se Srbija suočava, otežani nedavnim poplavama, zahtevaju hrabrost i volju političkog vođstva kao i građana. Ohrabruje što je srpska Vlada sama postavila ambiciozne ekonomske ciljeve, njen dobar početak primene strukturnih reformi i nastavak dijaloga sa Kosovom.

Tokom procesa pregovora od Srbije će se tražiti da napreduje u brojnim oblastima: od ljudskih prava, slobode govora i vladavine prava, do zaštite životne sredine, standarda u zdravstvu i zaštite potrošača.

Srbija u svojim naporima može da računa na solidarnost EU. Evropska komisija će nastaviti da obezbeđuje ekspertize, uputstva i finansijsku podršku. Komisija je odobrila preko 1,5 milijardi evra donacija od 2014. do 2020. godine Srbiji kroz IPA nacionalne fondove. Dodatni fondovi će doći kroz prekogranične i višekorisničke IPA projekte i bilateralne programe pojedinačnih država EU.

Pored pomoći Srbiji da se modernizuje, reforme potrebne za pridruživanje EU pomoćiće i da se izgradi veće, kompaktnije i prosperitetnije unutrašnje tržište EU. I još značajnije, posvećenost Srbije regionalnoj saradnji ključna je za učvrščivanje mira i stabilnosti širom kontinenta koji je bio izbrazdan podelama i razdorom. Najveći doprinos je vrednostima i idejama mira i demokratije, poštovanja ljudskih prava i vladavini prava.

Štefan File

Ovaj članak je objavljen u dnevnom listu Blic istovremeno kada i izveštaj o napretku Evropske komisije 8. oktobra 2014.

 

Izvor: Delegacija EU u Srbiji