Arhiva vesti

Održan eksplanatorni skrining za Poglavlje 31

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić predvodi delegaciju Srbije na današnjem bilateralnom skriningu u Briselu o Poglavlju 31, koje se odnosi na pitanja spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Dačić je, otvarajući obraćanje naše delegacije evropskim ekspertima, naglasio jasnu stratešku opredeljenost Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU), uz napomenu da je pozitivna ocena koju je dosadašnji učinak Srbije na evropskom putu dobio u Izveštaju Evropske komisije svakako veliki podsticaj za nastavak procesa.

On je rekao da Srbija pridaje posebnu pažnju pregovorima u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike jer želi da se potvrdi kao relevantan i odgovoran partner EU i doprinese uspešnosti evropskih politika.

Srbija kao zemlja kandidat, kako je istakao, pruža doprinos naporima za očuvanje globalnog mira i stabilnosti i učestvuje u mnogim aktivnostima EU kao ravnopravan činilac, što potvrđuje i njen angažman u misijama EU.

Dačić je naveo da je politička i društvena opredeljenost za vrednosti EU u Srbiji neupitna jer se sve parlamentarne stranke zalažu za članstvo u Uniji, a ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da stanovništvo većinski podržava ovakvu politiku.

S druge strane, kako je dodao, naša zemlja je svesna toga da se od nje mnogo očekuje, ali je i rešena da reformama unapredi situaciju u društvu, kao i svoj položaj u svetu.

Dačić je rekao da će se Srbija, i kao budući predsedavajući OEBS-u, dokazati kao kredibilan međunarodni partner koji će nepristrasno i konstruktivno voditi tako veliku multilateralnu organizaciju.

Prema njegovoj oceni, EU bi sa OEBS-om trebalo da izgradi čvršće odnose, na čemu će Srbija tokom naredne godine takođe raditi.

Eksperti Ministarstva spoljnih poslova, koje je nosilac pregovora o Poglavlju 31, tokom dana će, uz kolege iz ministarstava odbrane, unutrašnjih poslova, pravde, finansija, kao i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Bezbednosno-informativne agencije (BIA), Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka i Kancelarije za evropske integracije, obrazlagati stručnjacima Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove usaglašenost naših propisa sa pravnim tekovinama EU u oblasti spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

Početak skrininga protekao je u vrlo otvorenoj atmosferi, na čemu su evropski stručnjaci iskazali zahvalnost predstavnicima Srbije i pohvalili njenu pripremljenost i posvećenost procesu pregovora.

Među temama o kojima će delegacija naše zemlje danas govoriti, a predstavnici EU moći da postave pitanja nakon izlaganja, nalaze se i formulisanje i vođenje spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, regionalna saradnja sa susedima i regionalne inicijative, pregled političkog dijaloga sa drugim zemljama i regionima, kao i unapređenje ciljeva politike ljudskih prava u spoljnoj politici, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Vlade Republike Srbije