Arhiva vesti

Pet stvari koje Srbija mora da uradi

Nekoliko važnih preporuka su date koje bi morale brzo da budu završene, zbog svih ostalih poslova koji se na njih naslanjaju.

- Istovremeno, upravo su to neki od prioriteta na kojima se već radi. Tu mislim na privatizaciju i restrukturiranje državnih kompanija, uključujući i “Srbijagas”, izmenu modela politike azila zbog velikog broja azilanata u našoj zemlji, nastavak primene strategije reforme pravosuđa i dalju borbu protiv organizovanog kriminala - istakla je Tanja Miščević, šefica srpskog tima za pregovore sa EU za “Blic”.

Ona je navele da je opšti utisak o godišnjem izveštaju da dosad zaista nismo imali ovako pozitivan izveštaj, koji na pravi način daje i pohvale i upućuje kritike odnosno izražava preporuke.

- One su nam zapravo i najvažnije, jer su značajne i za proces pregovora, a ispunjavanje nekih od njih uklanja mogućnost da određena pitanja postanu merila za otvaranje pregovora - ocenila je Tanja Miščević.

U izveštaju Evropske komisije o napretku u evrointegracijama, prvi put je spoljna politika Srbije stavljena visoko u prioritete EU i traži se brzo usaglašavanje Srbije u toj oblasti.

- U dosadašnjim izveštajima najznačajnije teme su se ticale pravosuđa, osnovnih prava i Kosova, što su poglavlja 23, 24 i 35, a sad se prvi put ističe značaj usaglašavanja spoljne politike sa EU. To ukazuje da bi poglavlje 31 moglo da diktira dinamiku pregovora. Odnosno da se zaustave pregovori u drugim poglavljima ako nema pomaka u 31. U kontekstu ukrajinske krize, usaglašena spoljna politika postala je značajan instrument EU i sve što se bude kosilo sa sankcijama EU prema Rusiji neće biti primljeno pozitivno - ocenila je za “Blic” Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji.

Kada je reč o pravosuđu, komisija navodi da podaci iz istraga cure u tabloide, čime se krši pretpostavka nevinosti, ne funkcioniše sistem slučajno izabranog sudije, nema pravosnažnih presuda u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, ne postoji jasan sistem evaluacije sudije i tužilaca, problem je nejasno krivično delo “zloupotreba službenog pložaja”...

- Ima pomaka, ali oni nisu dovoljni. Treba vremena da bi se ujednačila sudska praksa, potrebne su ustavne i institucionalne promene koje će onemogućiti politički uticaj na sudstvo. Ponekad se ima utisak da politička volja prednjači u procesima koji se tiču korupcije i organizovanog kriminala, jer sistem teško funkcioniše kad od sudije tražite da bude supermen - ocenila je za “Blic” Dragana Boljević, predsednica Društva sudija.

Izvor: BlicOnline