Arhiva vesti

Da li će poglavlje o spoljnoj politici biti ranije otvoreno

U izveštaju Evropske komisije prethodna odredba u kojoj je stajalo da Srbija treba „postepeno” da usaglašava svoju spoljnu politiku sa EU zamenjena je sada sa „sve više i više”.

Iako je odlazeći komesar za proširenje Štefan File kao najbolji način da se spoljna politika Srbije uskladi sa EU najavio otvaranje poglavlja 31 koje se tiče spoljne, bezbednosne i odbrambene politike EU, izgleda da su male šanse da se to i dogodi.

U okviru bilateralnog skrininga za poglavlje 31 koje danas počinje u Briselu i na kojem će biti Ivica Dačić biće reči o usklađenosti Srbije sa evropskim stavovima u toj oblasti, ali odluku o otvaranju pojedinih poglavlja, donose države članice, a ne stručnjaci Evropske komisije.

I Majkl Davenport, šef delegacije EU u Srbiji rekao je juče da se File zalaže da se i poglavlje 31 otvori ranije u pregovorima i da se spoljnoj politici pokloni više pažnje tokom pregovora, ali i naglasio da će „konačnu reč dati države članice”.

Davenport je objasnio da se od Srbije i drugih zemalja kandidata za članstvo očekuje da „pokažu sve veću usklađenost svoje spoljne politike sa politikom EU”. U izveštaju o napretku navodi se da se Srbija u oblasti spoljne politike pridružila 28. od ukupno 45 deklaracija i odluka Saveta EU, što je pad sa 89 procenata, koliko je bilo u prošloj godini, na 62 odsto u ovoj.

Da se EU priprema za oštriji pristup ovom pitanju može se zaključiti i iz EUObservera, koji takođe prenosi da EK treba da kaže Srbiji da će njeni izgledi za pridruživanje trpeti ako se gradi „Južni tok”. Zvaničnik EU rekao je Obzerveru da Brisel nije zadovoljan što se Srbija nije pridružila sankcijama EU Rusiji: „Mi takođe imamo problema što se Srbija nije pridružila spoljnopolitičkim izjavama i akcijama EU.”

Upitan da li bi se, imajući sve ovo u vidu, moglo dogoditi da poglavlje 31 bude jednako ili barem slično važno EU kao poglavlje 35, koje govori o Kosovu, naš sagovornik blizak briselskim krugovima daje odrečan odgovor. „Reč je o proceni šta je bitnije. Doklegod vlada u Srbiji isporučuje ono što Zapad traži oko Kosova, niko nije lud da poveća pritisak na nekoj drugoj tački i da time možda pokvari spremnost Vučića i ostatka vlade da budu kooperativni oko Kosova”, navodi naš sagovornik, koji je uveren da je pominjanje ranijeg otvaranja pregovora o poglavlju 31 zapravo više signal upućen prema Rusiji, ali i prema Srbiji. Tu je „mekano tlo”, jer ne mora da bude ista spoljna politika Srbije kao i EU, u kojoj ne postoji jedinstvena spoljna politika. Sa druge strane, primećuje da se EU u odnosu prema Turskoj, koja je takođe kandidat i koja kaže da neće slepo da sledi odluke u čijem donošenju nisu učestvovali, ne usuđuje da iznese nijedan zahtev, „jer im je ona neuporedivo bitnija za mnoge druge stvari, oko Srednjeg istoka”.

Kako saznajemo, ranija odredba u izveštaju EK u kojoj je stajalo da Srbija treba „postepeno” da usaglašava svoju spoljnu politiku, zamenjena je sada sa „sve više i više”.

Dačić je izjavio da je obaveza Srbije da do kraja pristupnih pregovora usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa EU, a da ne postoje nikakvi direktni pritisci ni rokovi za pridruživanje sankcijama EU protiv Rusije. „Niko iz EU nije nama rekao: „Slušajte, vi morate da uvedete sankcije do tog i tog dana, a ako ne uvedete sankcije mi vas nećemo dalje forsirati u evropskim integracijama. Takvih razgovora nema i ne očekujem da će ih biti”, rekao je šef srpske diplomatije.

On je tom prilikom naglasio da ni EU nema uvek zajedničku spoljnu politiku niti da sve članice imaju jedinstven stav po svim pitanjima – između ostalog ni po pitanju Kosova.

Prvi sastanak u okviru skrininga za spoljnu politiku, kojim je otvoren proces analitičkog pregleda zakonodavstva u ovoj oblasti, održan je u julu.

-------------------------------------------------------------

Davenport: Na proleće 2015. moguće otvaranje poglavlja 23

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je da je najoptimističniji scenario da se poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava i pravosuđa u pregovorima sa EU, otvore „na proleće 2015. godine”. „Reč je o ključnim poglavljima. Najoptimističniji scenario u pogledu otvaranja tih poglavlja je proleće 2015. godine pod uslovom da postoji koordinacija bez presedana i da se sve radi u skladu sa akcionim planovima”, kazao je Davenport, predstavljajući izveštaj EK o napretku Srbije skupštinskim odborima za evropske integracije i spoljne poslove.

Davenport je rekao da je želja EU da se sa Prištinom „reaktivira dijalog na najvišem političkom nivou”, ističući da je za to potrebno da postoji politička volja. „U međuvremenu želimo da vidimo napredak u primeni svih delova briselskog sporazuma”, naglasio je ambasador EU.

Izvor: Politika