Arhiva vesti

Pregovori sa EU pokretačka snaga za reforme

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas da je članstvo u EU strateški cilj Vlade, kao i da se reforme u pravosuđu i drugim segmentima društva sprovode u cilju boljeg života građana.Joksimović je na skupu "Podrška reformi pravosuđa u procesu evropskih integracija" istakla da pregovori sa EU predstavljaju pokretačku snagu unutrašnjih reformi koje su građanima potrebne.
U Poglavlju 23, kako je navela, nalaze se sve fundamentalne stvari jedne uređene moderne države, a to su osnovna prava, pravosuđe i borba protiv korupcije.

Prema njenim rečima, u reformisanom pravosuđu procesi će trajati kraće, a pravda će biti dostupnija građanima.

Ona je potvrdila da je Akcioni plan za Poglavlje 23 jedan od kriterijuma za otvaranje tog poglavlja, uz ocenu da je taj dokument dobro urađen.

Za Srbiju, kako je istakla, nisu bitni rokovi i kada će nešto biti ispunjeno, već da se reforme dobro sprovedu.

Želimo da to uradimo kako treba u odnosu na naš sistem, ali uvažavajući evropske vrednosti i standarde, poručila je Joksimović.

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević istakla je da našoj zemlji članstvo u Uniji nije jedini cilj, već, pre svega, jasna i vrlo ozbiljna reforma sistema.

Miščević je, govoreći o Nacrtu akcionog plana za Poglavlje 23, navela da Evropska komisija na pomenuti dokument nije imala previše primedbi.

Prema njenim rečima, najčešće zamerke išle su u pravcu toga da sa nekim merama ne treba žuriti, dok druge treba uraditi brže.

Ona je ukazala na to da je pred Srbijom usvajanje akcionog plana za zaštitu prava nacionalnih manjina, i sprovođenje Akcionog plana za reformu pravosuđa.

Državni sekretar Ministarstva pravde Vlade Republike Srbije Radomir Ilić podsetio je na to da su 2013. godine usvojena dva akciona plana – za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, i istakao da oni predstavljaju bazu rada tog ministarstva.

Ovim dokumentima predviđen je veliki broj mera i aktivnosti koje je neophodno ispuniti kako bi se ustanovio ambijent za efikasan rad sudova, kao i ambijent gde svi državni organi koji se bave suzbijanjem korupcije imaju apsolutnu podršku da mogu da odgovore na sve zadatke, rekao je Ilić.

Izvor: Vlada Republike Srbije