Arhiva vesti

Učešće NVO u pregovorima neophodno

Ministrarstvo pravde i pregovarački tim za priključivanje EU pozvali su nevladine organizacije civilnog društva da se aktivno uključe u proces pregovora. 

"Konstruktivna kritika, a ne kritizerstvo, ono je što nam je u ovom procesu neophodno", rekla je državna sekretrka u Ministarstvu pravde Biljana Pavlović na radionici o uključivanju organizacija civilnog društva u proces pregovora za Poglavlje 23.

Pavlovićeva je naglasila da je pravo i dužnost nevladinog sektora da državnim organima ukazuje na probleme, ali i da predlaže moguća rešenja imajući u vidu sve relevantne okolnosti koji njihove predloge čine manje ili više ostvarivim.

Prema njenim rečima u pregovaračkom procesu u okviru Poglavlja 23 i kreiranju pravnih reformi mogu da učestvuju sve zainteresovane organizacije civilnog društva.

Šef pregovaračkog tima Tanja Mišćević rekla je da je saradnja civilnog društva i državnih organa u ovom procesu pregovora prirodna i izuzetno značajna. Ona je rekla da se svakodnevno ostvaruje značajan napredak u pripremama za otvaranje pogljavlja 23 koje se odnosi na reformu pravosuđa.

"Formirana radna grupa koja radi na pogljavju 23 pravi velike iskorake, velike presedane i dobra rešenja koja mi možemo da koristimo kao primere za otvaranja drugih poglavlja", rekla je Miščevićeva.

Ona je navela da je sledeća faza pisanje pregovaračke pozicije, dokumenta koji postaje javan kada se otvori poglavlje, a potom i kontrola utvrđenih merila.

"Pozivam predstavnike civilnog društva da se aktivno uključe u sve ove faze, jer ako izvršna vlast ne prati šta njeno društvo jeste i kakvi su njegovi potencijali u primeni standarda EU, onda je to loša vlast", istakla je šefica pregovaračkog tima.

Šef političkog odeljenja delegacije EU u Srbiji Luka Bjankoni rekao je da je uloga civilnog društva izuzetno važna u procesu priključenja EU zbog važnosti odluka koje se donose.

EU će pažljivo pratiti koliki je doprinos organizacija civilnog društva i koliko se poštuje njihovo mišljenje, rekao je Bjankini.

Izvor: B92