Arhiva vesti

Uvođenje evropskih standarda u oblast slobodnog prometa robe

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević ocenila je danas da ne treba žuriti sa otvaranjem Poglavlja 1, koje se odnosi na slobodan promet robe, već uraditi analizu postojeće situacije i pripremu za primenu propisa Unije.Miščević je na skupu "Slobodno kretanje robe u kontekstu pregovora o pristupanju EU", organizovanom u okviru Nacionalnog konventa o EU, objasnila da je na putu usklađivanja naših propisa sa evropskim neophodno rešiti mnoga pitanja, među kojima je i poboljšanje sistema inspekcija.

Ona je navela da naša zemlja do kraja pregovora mora pokazati kakav je njen plan za uvođenje standarda u oblasti industrijskih proizvoda i u institucijama, pre svega u inspekcijama koje su neophodne za kontrolu kvaliteta.

Poglavlje 1, kako je ocenila, nije samo po sebi komplikovano, ali je zahtevno, s obzirom na to da naša zemlja mora da primeni veliki broj standarda EU.

Prema njenim rečima, uvođenje standarda u domaću industriju iziskuje ogromna finansijska sredstva, zbog čega bi trebalo sačekati i temeljno analizirati situaciju kako bismo došli do pravog datuma za otvaranje pregovora.

Miščević je podsetila na to da je u oblasti slobodnog kretanja robe Srbija prve obaveze preuzela još zaključivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji primenjuje od 2009. godine, tako da već ima praksu usklađivanja i uvođenja standarda koji se odnose na slobodu kretanja robe.

Pomoćnik ministra privrede Jelena Spasić precizirala je da u našoj zemlji 99,8 odsto preduzeća pripada kategoriji malih i srednjih, i ukazala na to da će biti potrebno da se radi na njihovom udruživanju i zajedničkom nastupu na evropskom tržištu.

Spasić je objasnila da je malim i srednjim preduzećima potrebno omogućiti da izađu na veća tržišta, u čemu će im pomoći i preuzimanje standarda koji važe na evropskom tržištu.

Izvozna preduzeća preuzimaju standarde, ali ozbiljnu prepreku njihovom rastu predstavljaju strukturni problemi, ocenila je ona i napomenula da je u konkurentnim izvoznim granama veliki broj preduzeća i dalje u vlasništvu države.

Spasić je navela da je neophodno upoznati privrednike sa postupkom usklađivanja sa praksom EU i primenom standarda, što je proces u kojem važnu ulogu imaju centralna i lokalne vlasti.

Izvor: Vlada Republike Srbije