Arhiva vesti

Održan skrining za Poglavlje 8 - Konkurencija

Delegacija Srbije i zvaničnici Evropske komisije ocenili su u Briselu na skriningu o poglavlju 8 (politika konkurencije) u pregovorima Srbija-EU da je ostvaren izvestan napredak u usklađivanju zakona Srbije o zaštiti konkurencije s propisima Evropske unije. Međutim, Srbija sada treba da dokaže da propisi o zaštiti konkurencije zaista deluju nezavisno od državnih organa i da se kontrola sprovodi na osnovu pravila EU. Komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU navela da Srbija mora da primenjuje zakonodavstvo o kontroli državne pomoći na sva privredna društva, pa i ona u restrukturiranju i privatizaciji, kao i da reši pitanje državnih monopola, bilo restrukturiranjem, bilo privatizacijom.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Vesna Kovač rekla je da su na bilateralnom skriningu učestvovali predstavnici tog ministarstva i Komisije za zaštitu konkurencije.

Eksplanatorni skrining za poglavlje 8 u pregovorima Srbije sa EU održan je 31. marta, 1. i 2. aprila.

Tim Srbije obavestio je 5. novembra Evropsku komisiju o tome kako su zakoni o državnoj pomoći usklađeni s propisima EU.

Glavni pregovarač Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević prenela je da je Srbija već od potpisivanja sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU preuzela zahtevnu obavezu da zakone o zaštiti konkurencije usaglasi s evropskom pravnom tekovinom i osnuje nezavisno telo koje je će o tome davati godišnje izveštaje, kao i da se usklade šeme državne pomoći.

Zakoni su mahom usklađeni, ali sada Srbija mora da dokaže da propisi o zaštiti zaista deluju nezavisno od državnih organa, da se kontrola sprovodi na osnovu pravila konkurencije koja postoje u EU, objasnila je Tanja Miščević.

Naglašavajući posebnu važnost tog poglavlja u pregovorima o prijemu Srbije, ona je predočila da je Evropska unija pre svega zajedničko tržište.

Miščevićeva je ukazala na to da je zaštita konkurencije poglavlje koje je bilo poslednje zatvoreno u pregovorima Hrvatske s EU i Hrvatska, bez obzira na to što je okončala pregovore o ostalim poglavljima, nije mogla da postane članica Unije sve dok nije dokazala da zaštita konkurencije zaista deluje.

Šefica pregovarača Srbije je potvrdila da je važno polje zaštite konkurencije i pitanje prisustva države u javnim medijima, posebno medijski zakon o nadzoru državne pomoći javnim servisima kao što su RTS i Radio-televizija Vojvodine, budući da će država prestati da bude vlasnik drugih medija.

 

Bez izuzetaka od pravila za državnu pomoć

U godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije ka EU objavljenom 8. oktobra napredak Srbije u usaglašavanju sa EU u politici konkurencije ocenjen je kao umeren.

Ocenjeno je da Srbija mora da obezbedi operativnu nezavisnost Komisije za kontrolu državne pomoći, kao i da mora da uskladi zakonodavstvo o kontroli državne pomoći sa onim u EU i primenjuje ga na sva privredna društva, uključujući ona u procesu restruktiriranja i privatizacije.

"Mora se ukinuti praksa izuzimanja privrednih društava u procesu restrukturiranja i privatizacije od pravila za dodelu državne pomoći", navedeno je u izveštaju.

Na pitanje državne pomoći ukazao je tada i šef odeljenja za evropske integracije Delegacije EU u Srbiji Frejk Janmat (Freek Janmaat) koji je istakao da se mora unaprediti način prijavljivanja državne pomoći nadležnoj komisiji, kao i da to telo mora biti nezavisnije, budući da ga sada čine predstavnici institucija koje dodeljuju pomoć.

Napomenuvši da ne raspolaže najnovijim podacima, Janmat je rekao da je u 2013. godini udeo subvencija u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije bio 2,6% a u EU 0,8%.

Janmat je ukazao i na prisustvo državnog monopola u oblastima energetike, transporta i pošta, istakavši da je na Vladi Srbije da odluči da li će to pitanje rešavati privatizacijom ili restrukturiranjem.

Izvor: EurActive.rs