Arhiva vesti

Jačanje pozicija Srbije pred otvaranje prvih EU poglavlja

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Vlada započela proces opsežnih ekonomskih i društvenih reformi zbog želje da poboljša ambijent za život i rad naših građana. Joksimović je u intervjuu za dnevni list „Dnevnik“ objasnila da se reforme ne sprovode zbog Evropske unije, već da privučemo nove investicije i uredimo državu.
To, kako je ocenila, nije lak posao, i zato sa puno kredibiliteta i prava očekujemo od Unije da to prepozna i uskoro da signal za otvaranje prvog poglavlja. Prema njenim rečima, to bi pokazalo i opredeljenje EU da napredak u procesu evropskih integracija svake države zavisi isključivo od pojedinačnih napora i rezultata zemlje kandidata.

Ona je ukazala na to da su u cilju ubrzanja procesa evropskih integracija pojačane bilateralne aktivnosti, pri čemu su od velike važnosti stalni i intenzivni susreti sa predstavnicima Brisela i zemalja članica EU. Nakon zvaničnih poseta Beču i Berlinu, kao i susreta sa zvaničnicima Londona, Joksimović je najavila da će od sutra boraviti u dvodnevnoj poseti Rimu, dok će krajem meseca posetiti Pariz.

Poruke svih evropskih zvaničnika jesu da je evropski put Srbije nesporan i zato očekujemo da se to mišljenje i konkretizuje u najskorije vreme, otvaranjem poglavlja u naredna dva do tri meseca, navela je ona.

Italija našoj zemlji daje snažnu podršku u evrointegracijama, i to ne samo deklarativnu, već i političku i stručnu, podsetila je Joksimović i naglasila da je ta zemlja jedna od veoma važnih razvojnih partnera Srbije.

Prema njenim rečima, projektna podrška se ostvaruje u značajnim sektorima, kao što su poljoprivreda, obrazovanje, energetika, životna sredina i zdravstvo.

Takođe, kako je navela, Italija je među prvima po visini investicija u Srbiji i jedan od dva najznačajnija trgovinska partnera naše zemlje.

Solidarnost Vlade Italije sa građanima Srbije nije izostala ni tokom majskih poplava, i zato je važno da za vreme italijanskog predsedavanja EU pokažemo koliko cenimo takav stav, i dodatno pojasnimo naše pozicije, objasnila je Joksimović.

Ona je, kada je reč o nedavnoj poseti Parizu predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i poseti francuskog premijera Manuela Valsa Beogradu, ocenila da to otvara jednu novu, veliku perspektivu razvoja ekonomskih odnosa između dve zemlje.

Dobri politički odnosi trebalo bi da budu praćeni i snažnom ekonomskom saradnjom, potvrdila je ministar bez portfelja i dodala da tu ima puno prostora za unapređenje, zbog čega je premijer Vals i došao sa delegacijom od 35 predstavnika velikih francuskih kompanija.

Istvremeno, kako je naglasila, treba istaći značaj francuske podrške Srbiji u procesu evrointegracija, s obzirom na to da je Francuska jedna od zemalja EU koja podržava ideju da Srbija do kraja godine otvori prva poglavlja u pregovorima o punopravnom članstvu.

Joksimović je poručila da će ekonomske platforme dogovorene na sastanku dva premijera u Beogradu svakako da ojačaju pozicije Srbije kada je u pitanju oblast evropskih integracija.

Kao rezultat odličnih odnosa dveju država je i poseta delegacije Srbije Parizu krajem novembra, koja će tom prilikom održati političke sastanke na najvišem ministarskom nivou, potvrdila je Joksimović.

Izvor: Vlada Republike Srbije