Arhiva vesti

U Briselu završen skrining za Poglavlje 7

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je danas u Briselu završen skrining za Poglavlje 7, koje se odnosi na zaštitu intelektualne svojine.
Miščević je nakon uspešno okončane runde skrininga o zaštiti intelektualne svojine objasnila da je na taj način naša zemlja okončala ovaj proces za 20 od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.
Do kraja naredne nedelje, kako je dodala, skrining će biti završen i za poglavlja o ribarstvu i životnoj okolini.

U oblasti zaštite intelektualne svojine imamo vrlo dobro uređeno zakonodavstvo, ali je važna i njegova primena, ukazala je Miščević i napomenula da je ova oblast značajna i zbog prijema u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), u koju Srbija mora da se učlani pre pristupanja EU.

Ona je rekla da je Nemačka jedina zemlja koja još nije dala zeleno svetlo za otvaranje prvog poglavlja u pregovaračkom procesu, i potvrdila da je naša zemlja završila sve tehničke pripreme za Poglavlje 32, koje se tiče finansijske kontrole, a čije otvaranje Nemačka još nije odobrila.

Miščević je objasnila da Nemačku obavezuje stav Bundestaga, koji traži da se najpre otvori Poglavlje 35, koje se odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i poglavlja 23 i 24, koja se tiču osnovnih sloboda i bezbednosti, za čije su otvaranje pripreme još u toku.

Izvor: Vlada Republike Srbije