Arhiva vesti

SKGO u četiri pregovaračke grupe

Iako se pregovori o pristupanju Srbije Evropskoj uniji odvijaju na nacionalnom nivou, najveći efekti pristupanja se vide na lokalnom i regionalnom. Oko 70 odsto pravnih tekovina EU primenjuje se na lokalu i regionalnom nivou unutar zemalja članica EU i baš zbog toga lokalne vlasti moraju da imaju dovoljno institucionalnih, administrativnih, finansijskih i tehničkih kapaciteta za uspešnu primenu standarda Unije na lokalu, što ukazuje na neophodnost njihove reforme i izgradnje – kaže za Danas Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za evropske integracije i međunarodnu saradnju u Stalnoj konferenciji gradova i opština (SKGO).

Kada su u pitanju pregovori, SKGO je poslednjih nekoliko godina u više navrata inicirala uključivanje predstavnika lokalne samouprave u formalne države strukture. U okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“, koji finansira Kraljevina Švedska, SKGO je pripremila Analize uticaja EU propisa i politika na nadležnosti i kapacitete lokalne samouprave u nekoliko važnih oblasti, a objavila je i dve publikacije na temu značaja i uloge lokalne samouprave u procesu EU integracija, posebno u procesu pregovora.

Kao rezultat ovih aktivnosti, SKGO je uključena u četiri pregovaračke grupe – za poglavlje 19 (Socijalna politika i zapošljavanje), poglavlje 22 (Regionalna politika i koordinacija strukturnih elemenata) i poglavlje 27 (životna sredina) i poglavlje 5 (javne nabavke).

Kako bi se na adekvatan način pripremili i odgovorili na zahteve koje podrazumeva kvalitetno učešće SKGO u pregovorima, ova nacionalna asocijacija je kreirala i sopstveni mehanizam za učešće u pregovorima, čije je uspostavljanje u toku, a koji podrazumeva delovanje, koordinaciju, saradnju, komunikaciju i linije odgovornosti između svojih tela i organa i delova stručne službe SKGO, kao i sa gradovima i opštinama, nacionalnim vlastima, institucijama EU i sa širom javnosti.

Planirano je da se u narednom periodu pripreme analize uticaja u nizu drugih oblasti, da mehanizam za učešće SKGO u pregovorima počne da funkcioniše, kao i da se SKGO uključi u preostale pregovaračke grupe. „Od suštinskog je značaja da se lokalna samouprava, preko SKGO, uključi u proces izrade pregovaračkih pozicija države i u sam tok pregovora i postane formalni partner centralnoj vlasti čije se potrebe i interesi uvažavaju i uključuju u politiku države. Lokalna samouprava i SKGO spremne su da u narednom periodu svoje resurse stave na raspolaganje centralnim vlastima radi što boljih rezultata u procesu pregovaranja“, ističu u ovoj nacionalnoj asocijaciji.

SKGO je u ovom procesu dobila snažnu podršku šefice pregovaračkog tima Srbije za pregovore sa EU Tanje Miščević koja će se tromesečno sastajati sa gradonačelnicima i predsednicima opština kako bi im predstavljala tok pregovaračkog procesa i pojedina pregovaračka poglavlja. Kancelarija za evropske integracije Srbije takođe prepoznaje lokalne vlasti i SKGO kao važnog partnera u procesu programiranja i nadzora nad implementacijom IPA sredstava.

Izvor: Dnevni list Danas