Arhiva vesti

Treba videti da li preduzete mere deluju

Srbija je predivna zemlja i ponosna nacija sa sjajnim ljudima. Moja prva poseta kao izvestioca Evropskog parlamenta koja me je odvela u Beograd i Novi Sad bila je veoma informativna.

Sastao sam se s premijerom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Dačićem, patrijarhom Irinejem, političarima iz opozicionih stranaka, predstavnicima poslovne zajednice i civilnog društva - navodi za Danas Dejvid Mekalister, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, ocenjujući svoju nedavnu posetu Srbiji.

Mekalister izražava zahvalnost Fondaciji Konrad Adenauer za organizaciju puta, ističući da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji, iako „postoji prostor za napredak u određenim oblastima“. Upitan šta misli o tempu reformi koje je dosad sprovela srpska vlada, naš sagovornik kaže da pozdravlja posvećenost premijera Vučića da se ostvari napredak u aktuelnoj fazi procesa pridruživanja.

- Sav naglasak je na tome da se prvo urade „suštinske stvari“, kao što su ekonomske reforme, vladavina prava, modernizacija javne uprave i normalizacija odnosa između Beograda i Prištine. Srbija je ozbiljno započela svoj program ekonomskih reformi usvajanjem novih zakona o radu, privatizaciji, bankrotu, platama i penzijama. Značajni napori su i dalje potrebni da bi se izborili sa veoma visokim budžetskim deficitom, što podrazumeva efikasniju javnu potrošnju, ponovno uspostavljanje fiskalne discipline i unapređenje naplate poreza. Tokom narednih meseci i godina ostaje da se vidi da li se mere koje su preduzete i osmišljene delotvorno primenjuju - ukazuje Mekalister.

Odgovarajući na pitanje može li Srbija da postane članica EU do 2020. godine, sagovornik Danasa naglašava da se proces pridruživanja ne odnosi na datume već na napredak. U tom kontekstu, precizira da „veoma pozdravlja“ visok stepen ambicije Srbije za pregovore, ali da za EU ne postoji fiksiran vremenski okvir za pregovore o pridruživanju.

- I dalje će se primenjivati princip koji znači da će se svakoj državi kandidatu suditi prema sopstvenim zaslugama. Istinsko trajanje pregovora o pridruživanju definisaće se prvenstveno po sposobnosti Srbije da ostvaruje neprekidan napredak u agendi EU za reforme - konstatuje on.

Upitan da li je održivo balansiranje Srbije između EU i Rusije, Mekalister ukazuje da je Srbija u bliskoj prošlosti demonstrirala svoju EU orijentaciju i da pozdravlja što su srpske vlasti ponovile svoju nedvosmislenu posvećenost tome da Srbija nastavi evropski put tokom posete ruskog predsednika Putina 16. oktobra.

- Od Srbije se očekuje da progresivno usvaja pravne tekovine EU u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike u periodu do pridruživanja, što je u skladu sa pregovaračkim okvirom. Pravne tekovine uključuju deklaracije, odluke i saopštenja, kao i politiku EU u vezi sa restriktivnim merama - ističe izvestilac EP za Srbiju.

Izvor: Dnevni list Danas