Arhiva vesti

Počeo skrining za poglavlje 27

Delegacija Ministarstva poljoprivrede i životne sredine započela je danas u Briselu učešće u bilateralnom skriningu za poglavlje 27. Ministarstvo će predstaviti stanje u oblasti životne sredine u Srbiji, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

Ona je novinarima rekla da će u okviru tog skrininga biti predstavljeno stanje u svim oblastima životne sredine- horizontalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, upravljanje otpadom, zaštita prirode, buka, klimatske promene, industrijsko zagađenje, hemikalije, civilna zaštita, zaštita voda.

"Nismo zadovojni stanjem, ali činimo sve što je u našoj moći da ga u narednim godinama unapredimo", poručila je Bogosavljević Bošković.

Takođe u Briselu će biti predstavljeno trenutno stanje u pogledu transpozicije, odnosno implementacije EU propisa relevantnih za pojedinu oblast, kao i planovi u pogledu dostizanja potpune usklađenosti sa EU propisima u oblasti životne sredine.

"U okviru ovih pregovora ćemo predstaviti stanje a potom očekujemo izveštaj. Očekujemo da će nam Evropska komisija dozvoliti dodatne rokove za postizanje standarda, budući da smo strategijom predvideli da standarde u ovoj obasti postignemo oko 2030. godine", kazala je ministarka.

Pitanja koja se tiču otpadnih voda, prečišćavanja i tretmana voda, kao i pitanje reciklaže su, kako je rekla, dosta skupa pitanja.

"To su pitanja koja zahtevaju velika sredstva u smislu velikih investicija u različite infrastrukturne projekte, i to je ono što zapravo nama dosta novca iziskuje. Očekujem da ćemo imati prelazni period i da ćemo imati pomoć fondova EU, koje smo i do sada koristili, i da će nam u narednom periodu ta sredstva biti još pristupačnija", navela je Bogosavljević Bošković.

Ona je navela da je potrebno obezbediti i 30 odsto sredstava za sufinansiranje, što je još jedan razlog zbog koga je važno da se ponovo formira Fond za ekologiju kako bismo imali stabilan sistem, koji će biti održiv i koji će dati mogućnost da ulažemo u rešavanje ovih problema.

Bogosavljević Bošković je kazala da predstavnici Ministarstva intenzivno rade i na pronalaženju modela i adekvatnog rešenja za formiranje fonda kako bi se obezbedili stalni prilivi sredstava i finansiranje važnih projekata u ovoj oblasti.

Tokom pregovora o pridruživanju zemlje EU za svako poglavlje održavaju se prvo eksplanatorni skrininzi, na kojima se Srbiji predstavljaju standardi i zahtevi Unije, a potom i bilateralni skrinizi na kojima Srbija predstavlja stanje u oblasti i stepen usklađenosti sa EU. Eksplanatorni skrining za poglavlje 27. je održan polovinom septembra u Briselu.

Izvor: B92