Arhiva vesti

Većina članica EU podržava otvaranje pregovora o Poglavlju 32

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras u Briselu da Evropska komisija očekuje da Srbija do stupanja u članstvo usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU.Dačić je na konferenciji za novinare nakon susreta sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom rekao da ne postoji eksplicitan zahtev EU Srbiji da uvede sankcije protiv Rusije.

On je izrazio očekivanje da će Srbija u pregovorima o pristupanju EU vrlo brzo otvoriti Poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu, i istakao da skoro sve članice EU to podržavaju.

Međutim, kako je ukazao, Nemačka za sada insistira na tome da se prvo otvori Poglavlje 35, koje se tiče Kosova i Metohije, kao i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava.

Dačić je povodom nedavno održane zajedničke vojne vežbe Srbije i Rusije, u svetlu ukrajinske krize, ponovio da je Srbija neutralna zemlja koja vojno sarađuje i izvodi vežbe kako sa ruskom, tako i sa američkom i mnogim drugim vojskama.

Han je saopštio da u razgovoru sa Dačićem nije tražio da Srbija uvede sankcije Rusiji, i da to pitanje nije povezano sa otvaranjem poglavlja u procesu proširenja EU.

On je naveo da je spoljna politika Srbije bila jedna od tema današnjih razgovora sa Dačićem, i ukazao na to da su odluke te vrste suverena stvar Vlade Srbije.

Sankcije i otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu nisu ni u kakvoj vezi, ponovio je evropski komesar i izrazio očekivanje da će prva poglavlja biti otvorena u najskorijoj budućnosti.

Dačić i Han su izneli zadovoljstvo predstojećim nastavkom razgovora tokom posete Hana Beogradu 20. novembra.

Dačić je danas prisustvovao sastanku Jadransko-jonske inicijative i odvojeno se sastao sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Izvor: Vlada Republike Srbije