Arhiva vesti

Održan sastanak na temu pregovaračkih poglavlja 30 i 31

U petak, 28. novembra 2014. godine, u Vladi Srbije, održan je sastanak radi upoznavanja predstavnika organizacija civilnog društva sa detaljima bilateralnih skrininga za pregovaračka poglavlja 30 (Ekonomski odnosi sa inostranstvom) i 31 (Zajednička spoljna, bezbednosna i odbrambena politika).

Na sastanku, kojem su predsedavali prof. dr Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji i Srđan Majstorović, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije, kao i Bojana Todorović, pomoćnica ministra u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i zamenik šefa Pregovaračke grupe 30 i Jela Baćović, zamenica pomoćnika ministra u Ministarstvu spoljnih poslova, prisustvovalo je preko 20 predstavnika organizacija civilnog društva.

Predstavnici civilnog društva su imali prilike da postave pitanja predstavnicima pregovaračke grupa koja su od interesa za njihov rad. Glavne teme u razgovoru su bile su spoljna trgovina Republike Srbije, članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini, implementacija trgovinske politike i sporazuma o slobodnoj trgovini, razvojna politika i humanitarna pomoć, spoljna politika, regionalna saradnja sa susedima, dopune Krivičnog zakona koje se odnose na naše državljanine koji učestvovuju u ratu ili organizovuju učestvovanje u ratu u stranoj državi.

Proces pregovora o članstvu Republike Srbije u Evropskoj uniji je započet analitičkim pregledom usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa pravnom tekovinom Evropske unije (skrining). Nakon eksplanatornih skrininga za pregovaračka poglavlja 30 i 31 održanih 2. odnosno 15. jula 2014. godine, održani su i bilateralni skrininzi u Briselu 9. odnosno 10. oktobra 2014. godine.

Sastanak je organizovala Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, u saradnji sa Pregovaračkim timom za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU, Kancelarijom za evropske integracije, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i Ministarstvom spoljnih poslova.

Izvor: Kancelarija za saradnju sa udruženjima Vlade Republike Srbije