Arhiva vesti

Održan sastanak na temu pregovaračkog poglavlja 27

U ponedeljak, 22. decembra 2014. godine održan je sastanak sa predstavnicima organizacija civilnog društva radi njihovog upoznavanja sa detaljima bilateralnog skrininga za pregovaračko poglavlje 27 (Životna sredina).

Na sastanku kojem je predsedavala Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine upoznali su 42 predstavnika civilnog društva sa glavnim temama bileteralnog skrininga za ovo poglavlje, a koji je održan u Briselu u periodu od 17. do 21. novembra 2014. godine.

Glavne teme o kojima se razgovaralo bile su upravljanje otpadom, kvalitet voda, zaštita prirode sa posebnim osvrtom na program Natura 2000, industrijska zagađenja i klimatske promene. Na skupu je istaknuto da je u oblasti zaštite životne sredine u Republici Srbiji najlošija situacija sa zaštitom voda, da su baze podataka kojima se raspolaže zastarele, kao i da će se u budućem periodu akcenat najviše stavljati na implementaciju postojećeg zakonodavstva. Insistiralo se i na većoj saradnji organizacija civilnog društva sa nadležnim ministarstvom što je državna sekretarka Stana Božović i prihvatila, najavivši da će se biti organizovana radionica za predstavnike organizacija civilnog društva i da će se oni uključiti u rad pregovaračke grupe 27.

Jučerašnji sastanak organizovala je Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, u saradnji sa Pregovaračkim timom za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU, Kancelarijom za evropske integracije i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine.


Izvor: Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije