Arhiva vesti

Srbiji iz fondova EU 1,5 milijardi evra

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović potvrdila je danas da će u narednih sedam godina Srbiji iz IPA II fondova Evropske unije na raspolaganju biti 1,5 milijardi evra. Joksimović je na javnom slušanju „Upravljanje sredstvima iz IPA II fondova“ u Skupštini Srbije istakla da je novina to što se sredstvima Unije više neće finansirati pojedinačni, već sektorski projekti.

Cilj je da sredstva budu namenjena onim projektima koji su ocenjeni kao strateški i tehnički su spremni i zreli za finansiranje, objasnila je ona i dodala da će Srbija u narednih sedam godina učestvovati u osam programa prekogranične i transnacionalne saradnje.

Prema njenim rečima, u narednih sedam godina Srbija će godišnje imati na raspolaganju približno 200 miliona evra, pri čemu novinu čini to da će svaka zemlja moći da konkuriše i za dodatna sredstva kao jednu vrstu nagrade za uspešno sprovođenje projekata sredstvima IPA II.

Druga novina, kako je dodala, jeste to da će se IPA II u potpunosti zasnivati na sektorskom pristupu, što znači da će se umesto finansiranja pojedinačnih projekata, finansirati samo sprovođenje sektorskih strategija.

Ona je podsetila na to da se Vlada Srbije obavezala na to da do 2018. godine ispuni sve uslove, odnosno u potpunosti uskladi domaće sa zakonodavstvom EU.

Joksimović je danas učestvovala i na sednici Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, na kojoj je predstavila informaciju o aktuelnom stanju u procesu pregovora sa EU.

Ona je ocenila da će Poglavlje 35, koje se odnosi na primenu briselskog sporazuma i dijalog između Beograda i Prištine, svakako morati da bude otvoreno među prvima, što ne znači nužno da mora da bude i prvo poglavlje koje će otvoriti pregovore o članstvu Srbije u EU.

Prema njenim rečima, napredak u primeni briselskog sporazuma obezbediće jedan novi okvir i dimenziju, tako da će Srbija već u prvim mesecima naredne godine moći da računa na otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU.

Srbija je, kako je podsetila, već napravila akcione planove za poglavlja 23 i 24 koji su merilo ili kriterijum za otvaranje poglavlja, pri čemu je za to dobila pozitivne komentare iz Evropske komisije.

Sve zemlje članice Evropske unije Srbiju prepoznaju kao državu koja u regionu zapadnog Balkana od svih kandidata zaista najozbiljnije sprovodi reformske procese, zaključila je Joksimović.

Izvor: Vlada Republike Srbije