Arhiva vesti

Usvajanje pravnih tekovina EU do 2018. godine

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za evrointegracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da bi poglavlja 23, 24 i 35 trebalo da budu prva poglavlja koja će biti otvorena ove godine u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.Joksimović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, istakla da je godina od otvaranja pregovora Srbije sa EU obeležena reformama i velikim zalaganjima Vlade Srbije na stvaranju uspešne i moderne države.

Ona je podsetila na to da je prošle godine najavljivano da će prvo biti otvoreno Poglavlje 32, koje se odnosi na finansijsku kontrolu, ali, kako je dodala, ipak je preovladao stav da se prvo razgovara o političkim poglavljima – 23, 24 i 35.

Ove godine očekujem da u relativno skorije vreme budu otvorena poglavlja za koja radimo akcione planove, a to su 23 i 24, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, Vlada nije promenila prioritete postavljene na prvoj međuvladinoj konferenciji Srbije i EU, a to je da se posao oko pristupanja Srbije EU završi do 2018. godine, a punopravno članstvo do 2020. godine.

Ona je navela da do 2018. godine Srbija ima nacionalni plan za usvajanje pravnih tekovina EU, što znači da do tada domaće zakonodavstvo treba da bude u potpunosti usklađeno sa evropskim.

Nakon toga sledi faza adaptacije, a zatim i ratifikacije u parlamentima. Realno je potrebno pet do šest godina procesa da bismo mogli da postanemo članica EU, poručila je Joksimović.

Ona je istakla i da očekuje od Brisela razumevanje povodom najave predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića da se u okviru dijaloga Beograda i Prištine postavi pitanje imovine na Kosovu i Metohiji, odnosno pitanje rudarskog basena "Trepča".

Očekujem da će biti razumevanja, s obzirom na to da su premijer i Vlada Srbije pokazali snažnu političku volju da se jedna od najvećih evropskih tekovina - svojina postavi kao važno pitanje briselskog sporazuma, ukazala je Joksimović.

Izvor: Vlada Republike Srbije