Arhiva vesti

Pripreme za otvaranje prvih poglavlja

Srbija će u naredne dve sedmice završiti skrining, odnosno analitički pregled zakonodavstva za 30 pregovaračkih poglavlja sa EU i početi pripreme za otvaranje poglavlja, najavila je u četvrtak šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević.

"U naredne dve nedelje ćemo završiti i drugu verziju Akcionog plana za poglavlje 24 i imati video konferencije za oba ova poglavlja" (23 i 24", rekla je Miščević nakon sastanka Saveta Koordinacionog tela za pregovore.

Poglavlja 23 - pravosudje i ljudska prava i 24 - pravda, sloboda i bezbednost bi trebalo medju prvima da budu otvorena, a akcioni planovi kojima se predvidjaju aktivnosti za uskladjivanje sa zahtevima Brisela su uslov za njihovo otvaranje.

Miščević je najavila da će nakon toga početi i priprema pregovaračkih pozicija, odnosno stava Srbije o tempu prilagodjavanja evropskim standardima, za veći broj poglavlja, da bi Srbija bila spremna za njihovo otvaranje.

Na sastanku ovog tela koje okuplja šefove pregovaračkih grupa predstavljen je Izveštaj o aktuelnom stanju u pregovorima sa EU i razmatrani su izazovi i plan za 2015.

Ministarka bez portfelja za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je jedna od najvažnijih tema sastanka bila potreba da se gradjanima na konkretan i prijemčiv način približe evropske integracije da bi mogli raspolažući pravim informacijama da donesu stav o toj temi.

"Gradjanima ne znače ništa brojevi poglavlja. Vrlo često to na apstraktan način razumeju, ne vide šta će to konkretno doneti, ili koliko će koštati, ili šta će promeniti u našim svakodnevnim životima", rekla je Joksimović.

Kako je navela, dogovoreno je da u narednih mesec do mesec i po dana sve pregovaračke grupe donesu pregled najznačajnijih promena koje će doneti uskladjivanje sa EU.

Joksimović je rekla i da je Srbija prva zemlja regiona koja je usvojila okvirni sporazum za korišćenje novog paketa pretpristupne pomoći IPA2, što omogućava da se ukupno povuče 1,5 milijardi evra za sedam godina, odnosno više od 200 miliona evra godišnje.

Izvor: Beta