Arhiva vesti

Hoćemo li otvoriti neko poglavlje?

Posle nastavka dijaloga Beograda i Prištine glavno pitanje je da li je realno očekivati da se ove godine otvore neka od poglavlja u pregovorima sa EU. I dok domaći analitičari smatraju da je to značajan korak u pregovorima, evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izjavio je da povoljan ishod dijaloga može doprineti tome da se ove godine otvore poglavlja u pregovorima o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Voz Beograda na koloseku je za Brisel, ali brzina tog voza zavisi od uspeha dijaloga Beograda i Prištine.

Tako je Dejvid Mekalister, izvestilac za Srbiju, ocenio brzinu evropskih integracija. I evropski komesar Johanes Han naglašava da je dijalog, kako je rekao, ugaoni kamen pristupanja, ali ne precizira kada bi mogla da budu otvorena i prva poglavlja.

“Treba imati u vidu da je bio vrlo oprezan kada je govorio o otvaranju novih poglavlja. Rekao je ako se ne varam da bi to moglo da se desi ove godine. Na osnovu toga, a na osnovu činjenice da mnoge do sad dogovorene stvari nisu ostvarene da mnoge stvari na agendi dijaloga s Prištinom tek treba da dođu na dnevni red, kao što je teško pitanje imovine, zaključio bih da nije vreme za preterani optimizam”, navodi spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.

Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, kaže da je parafiranje sporazuma o pravosuđu ogroman korak, jer to znači ukidanje paralelnih institucija, ali naglašava da brzina otvaranja poglavlja ne zavisi samo od Srbije.

Kaže da će ta vrsta odluke biti doneta u kabinetu nemačke kancelarke Angele Merklel, čiji fokus trenutno nije Balkan.

“Dakle ukrajinska kriza oduzima neku vrstu kapaciteta i prostora razmišljanja nečega što se dešava na zapadnom Balkanu. Dakle u ovom trenutku je najaktuelnije postizanje i saniranje mira u Ukrajini, ali ja verujem da će se veoma brzo otvoriti prostor da se još jednom promisli o tome kada i u kom trenutku da se otvore pregovori sa Srbijom . Mislim da je klima u ovom trenutku neuporedivo pozitivnija nego što je to bilo pre čak mesec dva dana. Prema tome preduslovi su čini mi se ispunjeni da se pregovaračka poglavlja počnu otvarati u što kraćem roku”, navodi Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, iskustva govore da najteža poglavlja treba najpre otvarati da bi se ostavilo dovoljno prostora da se ona u adekvatnom prostoru i zatvore.

Za Srbiju to je svakako poglavlje 35, na čemu najviše insistira i Nemačka. To poglavlje obuhvata razgovore o napretku u primeni Briselskog sporazuma, koji su potpisali Beograd i Priština, a sadrže i temu normalizacije odnosa Srbije i južne srpske pokrajine.

Izvor: B92