Arhiva vesti

Rešiti rastući javni deficit i dug

Odbor za stabilizaciju i pridruživanje ukazao je da su neophodni dalji naporina rešavanju rastućeg javnog deficita i duga u Srbiji. A očekuje se da će nedavno zaključeni aranžman sa MMF doprineti napretku privrednih reformi.

Na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje, u kojem se nalaze predstavnici Vlade Srbije i predstavnici Evropske komisije (EK) i država članica EU, razmatrano je sprovođenje kriterijuma za pridruživanje EU i sprovođenje S SP, odnosno ključne reforme koje se sprovode, saopšteno je iz EU info centra.

Naglaseno je da će EK pomoći Srbiji u unapređenju ekonomskog upravljanja, a na sastanku su pozdravljene nedavno sprovedene strukturne privredne reforme kao što su reforma tržišta rada i početak restrukturiranja i privatizacije značajnog broja javnih preduzeća.

Kada je u pitanju napredak Srbije u ispunjavanju političkih kriterijuma, Odbor je naglasio važnost konsultacija sa zainteresovanim stranama u zakonodavnom procesu i procesu pristupanja, kao i ulogu skupštine u nadzoru nad izvršnom vlašću.

Podvučena je uloga nezavisnih regulatornih tela i važnost delotvornog praćenja njihovih zaključaka, pozdravljen je napredak u oblasti reforme državne uprave i naglasen značaj jačanja inkluzivne regionalne saradnje i sve veći stepen usaglašavanja Srbije sa spoljno-političkim pozicijama EU.

Odbor je podstakao Srbiju da se postara da održi tempo reformi u oblasti pravosuđa i vladavine prava, te je pozvao da rešava preostale značajne izazove u vezi sa nezavisnošću, nepristrasnošću, odgovornošću, efikasnošću i pristupom pravdi.

Pozdravljeni su prvi koraci preduzeti na sprovođenju nacionalnih strategija za reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije, a Odbor je još jednom ukazao na poseban značaj koji se pridaje razvoju ostvarenih dobrih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pozdravljeno je i usvajanje sveobuhvatne strategije za borbu protiv diskriminacije i naglašena važnost zaštite manjina, uključujući Rome i LGBT populaciju.

Odbor je pozdravio napore Srbije u borbi protiv nelegalnih migracija i izrazio podsticaj za dalji napredak u toj oblasti, a prvenstveno je naglašena potreba da se temeljno racionalizuje postupak azila.

Odbor očekuje dostavljanje akcionih planova neophodnih za otvaranje poglavlja o vladavini prava i podseća da oni treba da budu sveobuhvatni, inkluzivni i podržani jakim finansijskim mehanizmima i mehanizmima za praćenje.

Na sastanku je konstatovano i da se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju realizuje na zadovoljavajući način, kao i da je srpski izvos u EU porastao za više od 70 odsto u periodu od 2010. do 2014. godine.

Konstatovano je i da je od 2007. godine Srbiji odobreno blizu 1,7 milijardi evra kao podrška pristupanju EU.

Posle poplava u maju 2014. godine, EU je dodelila 102 miliona evra bespovratne pomoći kao podršku naporima za obnovu i sanaciju, a dodatnih 60 miliona evra biće odobreno u narednim mesecima iz Fonda solidarnosti EU.

Od 2000. godine EU je, zajedno sa državama članicama, ubedljivo najveći donator sa 75 odsto od ukupne bespovratne pomoći koju je Srbija primila.

Sastankom su predsedavali vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković i direktor Generalnog direktorata Evropske komisije za susedsku politiku i pregovore o proširenju Žan-Erik Pake.

Izvor: B92