Arhiva vesti

Održan bilateralni skrining za Pregovaračko poglavlje 28

U Briselu je 3. i 4. februara 2015. godine održan bilateralni skrining za pregovaračko Poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zaštita zdravlja, u okviru procesa pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji. Delegaciju Vlade Republike Srbije su predvodili šef pregovaračkog tima Republike Srbije Tanja Miščević i Vesna Kovač, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i predsednik Pregovaračke grupe za zaštitu potrošača i zaštitu zdravlja, a učestvovali su predstavnici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Narodne banke Srbije, Kancelarije za evropske integracije i Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji.

Na bilateralnom skriningu, članovi delegacije Republike Srbije su informisali Evropsku komisiju o stepenu usklađenosti srpskog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU u okviru ovog poglavlja, pružili podatke o sprovođenju propisa, o institucionalnom okviru i planovima u pogledu daljeg usklađivanja i sprovođenja propisa i administrativnim kapacitetima institucija za sprovođenje.

Prvog dana skrininga je tema bila politika zaštita potrošača u Srbiji, posebno u segmentima zaštite ekonomskih interesa potrošača, oglašavanja, turizma i bezbednost proizvoda, koja je jedan od prioriteta u procesu formiranja institucionalnog i pravnog ambijenta moderne tržišne privrede i društva. Posebno su predstavljena rešenja iz novog Zakona o zaštiti potrošača, čija je primena počela u septembru 2014. godine. Imajući u vidu predstavljeno tokom bilateralnog skrininga, Evropska komisija je konstatovala da postoji visok stepen usklađenosti zakonodavnog okvira u oblasti zaštite potrošača sa pravom EU.

Drugog dana skrininga je predstavljena oblast zaštite zdravlja. Obrađene su vrlo važne teme, poput zakonodavstva u oblasti lekova, mediinskih sredstava, kontrole duvana, prevencija u oblasti kancera, alkohola i droga, retke bolesti, biomedicina i drugo. Zakonodavstvo u ovoj oblasti će biti postepeno usklađivano sa zakonodavstvom EU.

Izvor: Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija