Arhiva vesti

Održan skup o pregovaračkom poglavlju 28

Skup pod nazivom „Uvod u proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i uloga civilnog društva – pregovaračko poglavlje 28 (zaštita potrošača i zaštita zdravlja)“. Održan je u ponedeljak 2. marta 2015. godine u Palati „Srbija“.

Predstavnicima organizacija civilnog društva su se obratili Ivana Ćirković, direktorka Kancelarije, Vesna Kovač, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i predsednica Pregovaračke grupe 28 i Predrag Sazdanović, pomoćnik ministra zdravlja zadužen za evropske integracije. Oni su upoznali učesnike skupa sa dosadašnjim naporima koje Vlada Srbije čini u okviru ovog poglavlja i rezultatima eksplanatornog i bilateralnog skrininga koji su održani u Briselu.

Glavni gost skupa je bio Dalibor Matić, iz Ministarstva spoljnih i europskih poslova Republike Hrvatske koji je tokom pregovora o pristupanju Hrvatske EU između ostalog pokrivao oblasti iz poglavlja 28 u misiji Republike Hrvatske u Briselu. On je učesnicima preneo hrvatsko iskustvo iz procesa pregovora, sa naglaskom na sadržaj ovog poglavlja, najvažnija dokumenta u ovim oblastima, načinima donošenja politika, relevantnim institucijama, kao i najvećim izazovima sa kojima se Hrvatska suočila tokom procesa pregovora u ovom poglavlju.

Predstavnici organizacija civilnog društva imali su priliku da na skupu izlože svoje viđenje mogućih modela učešća OCD-a u procesu pregovora u okviru poglavlja 28. Najveće interesovanje je iskazano za zaštitu potrošača i njihova prava, ali takođe je značajna pažnja posvećena zaštiti pacijenata i problemima sa kojima se susreću oboleli od HIV-a i hepatitisa.

Skup je održan uz podršku EU IPA projekta “EU podrška Kancelariji za saradnju sa civilnim društvom“.

Pregovaračko poglavlje 28 (područje zaštite potrošača)

Prezentacija Predraga Sazdanovića (javno zdravlje)

Izvor: Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije