Arhiva vesti

Kukan: Otvoriti poglavlja sa Srbijom

Poslanik Evropskog parlamenta i predsednik parlamentarne delagacije za Srbiju Edvard Kukan izjavio je danas da bi što pre trebalo otvoriti prva poglavlja u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

"Srbija je napredovala u sprovođenju reformi, pa smo stoga pozvali na otvaranje poglavlja", poručio je Kukan u saopštenju za medije uoči današnjeg glasanja o predlogu rezolucije o Srbiji na plenarnoj sednici u Strazburu.

"Dalje reforme u o blasti vladavine prava su kjučne, reforma pravosuđa i isticanje značaja nezavisnih tela. Takođe, važno je i usklađivanje sa spoljnom politikom EU , posebno kada se radi o odnosima sa Rusijom", rekao je Kukan.

On je ukazao i da je primena postignutih dogovara u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine ključna i da bez toga nema stvarnog napretka.

Kukan je kazao i da bi EP "voleo da vidi manje diskusije o bilateralnim pitanjima, a više fokusa na reforme".

Hrvatski poslanici su inače nastojali da u tekst rezolucije ugrade uslovljavanje Srbije rešavanjem otvorenih pitanja sa Hrvatskom

Kukan je ocenio da je sinoćna rasprava u EP o zemljama kandidatima za članstvo u EU bila korisna, ali je izrazio zabrinutost zbog situacije u Makedoniji.
"Skandal sa prisluškivanjem u Makedoniji dotiče osnove demokratskog sistema, podriva poverenje građana u političke institucije i preti da zaseni napredak postignut u prethodnim godinama", poručio je slovački poslanik.

Kada je reč o Kosovu, Kukan je zatražio ubrzanje pregovora o viznim olakšicama, intenzivniju borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i transparentnu istragu o optužbama za korupciju u Euleksu.

Poslanik je konstatovao da je Crna Gora lider u evropskim integracijama Zapadnog Balkana, ali je ocenio da je neophodan veći napredak u suzbijanju korupcije i reformi pravosuđa.

EP će danas popodne glasati o rezolucijama o Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Kosovu.

Izvor: Tanjug