Arhiva vesti

Evropska komisija produžila za dva meseca rok za planove o životnoj sredini

Evropska komisija produžila je za dva meseca rok koji je dala Srbiji za dostavljanje posebnih planova za sve oblasti životne sredine, izjavila je danas državni sekretar Minstarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović.

Ona je novinarima, na marginama konferencije "Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom" u Beogradu, rekla da je prvobitno bilo predviđeno da Srbija dostavi te planove do 12. aprila a da je sada taj rok pomeren za dva meseca.
"To je dobro i daje nam mogućnost da pripremnjene planove još jednom pregledamo i revidiramo", rekla je Božović i dodala da će to biti učinjeno u saradnji sa svima koji učestvuju u tom procesu.

Božović je kazala da je u septembru prošle godine održan eksplanatorni skrining za poglavlje 27, a da je u novembru bio bilateralni skrining u okviru koga su predstavnici Srbije predstavnicima Evropske komisije predstavili podatke o stanju u oblasti životne sredine u Srbiji.

Podsetila je da je zaštita životne sredine kompleksna oblast i da je jako dobro što je Srbija dobila pomeranje rokova za dostavljanje planova kako bi još jednom proverili da li je sve urađeno kako treba.

Državna sekretarka je podsetila da je životna sredina podeljena na 10 oblasti među kojima - upravljanje otpadom, oblast biocida, hemikalija, zaštita prirode, horizontalno zakonodavstvo... Ona je dodala da je u svim tim segmentima sagledano "gde se nalazimo i šta bi trebalo da dostignemo" kada je u pitanju prilagođavanje zakonima EU.

Podsetila je i da se trećina obaveza Srbije prema EU odnosi na oblast životne sredine.
"Imamo elemente gde smo skoro dostigli standarde EU, ali imamo i oblasti gde još imamo prostora da radimo, a to se odnosi na upravljanje otpadom, potom rešavanje zaštite i prevencija od posledica klimatskih promena", rekla je Božović.

Prema njenim rečima, očekuje se i rešavanje pitanja prevencije od prirodnih katastrofa, budući da moramo da se pripremimo preventivno da delujemo.

Izvor: Tanjug