Arhiva vesti

Kukan: Srbija na dobrom putu ka EU, nastaviti reforme

Evropski parlament podržava Srbiju u evropskim integracijama, ceni napredak koji je vlada postigla na tom putu i zalaže se za otvaranje poglavlja ove godine - glavna je poruka razgovora Delegacije EP predvođene Eduardom Kukanom i srpskog rukovodstva.

U razgovoru sa delegacijom iz Brisela premijer Aleksandar Vučić poručio je da je vlada odlučna da ispuni ciljeve u procesu evropskih integracija i da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

Premijer je upoznao evropske parlamentarce sa reformskim merama koje treba da doprinesu napretku Srbije na evropskom putu, kao i da poboljšaju investicionu klimu u zemlji, istakavši važnost reformi u oblasti pravosuđa. "Uradićemo sve da zaštitimo političku i ekonomsku stabilnost zemlje i regiona", rekao je on, naglasivši važnost regionalne saradnje i podsetivši na infrastrukturne projekte koje naša zemlja predlaže radi povezivanja regiona.

Kukan je rekao da se izuzetno ceni posvećenost Vlade Srbije i premijera lično evropskom putu, i naglasio da će EP podržati Srbiju da ispuni cilj evrointegracije.

Kukan, kao i članovi delegacije, čestitali su premijeru na ekonomskim reformama, ističući da je reč o hrabrom potezu.

Posebno cene i borbu protiv korupcije i ponudili su pomoć da ona bude još uspešnija.

Evropski parlamentarci izdvojili su i doprinos srpske Vlade napretku dijaloga Beograda i Prištine, a otvoreno se razgovaralo i o položaju nacionalnih manjina u Srbiji.

Prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić upoznao je delegaciju EP sa aktuelnim stanjem procesa evrointegracija Srbije i razmatrao tekuća pitanja srpske spoljne politike i prioritete predsedavanja OEBS.

U Narodnoj skupštini održan je Treći sastanak parlamentarnog Odbora za ŠP EU i Srbije, a Kukan je, između ostalog, ukazao da delegacija EP broji 14 parlamentaraca i da je najveća u istoriji EP, što pokazuje koliki je interes tog evropskog tela za Srbiju.

On je naveo da je Srbija prošle godine otvorila pretpristupne pregovore i da se nada da će ova godina biti ona u kojoj će biti otvorena prva poglavlja.

Kukan je rekao da pretpristupni pregovori nisu laki, da se traži i čvrstina i spremnost i umeće kompromisa, ali i da je taj put prilika da se u zemlji sprovedu reforme.

On je naglasio da je za Srbiju važno da nastavi s procesom reformi. Podsetivši da su poglavlja 23 i 24 u srži pregovora, Kukan je rekao da su pravosuđe, ljudska prava, borba protiv korupcije oblasti na kojima je potrebno posvećeno raditi.

Kukan je ukazao i na važnost postojanja slobodnih medija i dodao da je parlament pravo mesto gde treba diskutovati i unaprediti tu oblast.

Predsednik Delegacije Skupštine Srbije u POSP Vladimir Orlić izrazio je uverenje da će se na sastanku izvući zaključci koji će biti od ključnog značaja u procesu evropskih integracija Srbije.

U izjavi Tanjugu Kukan je ocenio da se Srbija nalazi na dobrom putu ka Evropskoj uniji i istakao da u tome ima punu podršku Evropskog parlamenta. "Vlada Srbije je ozbiljno posvećena tome. Veoma su ozbiljni po pitanju evropske budućnosti Srbije. To je veoma važno", rekao je Kukan.

On je istakao da Vlada Srbije ispunjava ono što je obećala i ozbiljno se zalaže da povede Srbiju u EU. "Mi želimo da pružimo pomoć Srbiji. Veoma smo zainteresovani da put Srbije ka Evropskoj uniji bude uspešan i siguran sam da će to biti rezultat ove posete", naveo je Kukan.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i Kukan otvorili su u Domu Narodne skupštine izložbu naivnog slikarstva Slovaka iz Kovačice, koja je deo nematerijalne kulturne baštine Srbije.

Delegacija sutra nastavlja posetu Srbiji.

Izvor: Tanjug