Arhiva vesti

U fokusu vladavina prava i funkcionalna državna uprava

Poglavlja 23 i 24, koja se tiču reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i osnovnih prava, biće u fokusu pregovora Srbije i EU, sa naglaskom na vladavinu prava, funkcionalnu državnu upravu i ekonomske elemente, rečeno je danas na sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije.

Evropski i srpski parlamentarci razgovarali su u Domu Narodne skupštine na više tama - o stanju pregovora o pristupanju i odnosima EU i Srbije, predpristupnoj pomoći, pripremama Srbije za otvaranje pregovora o poglavljima 23 i 24, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji, ekonomiji, ali i odnosu Srbije i Rusije.

Generalni direktor Direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson rekao je da je proces skrininga, koji je pri kraju, bio težak i zahtevan, ali da je Srbija pokazala rešenost i posvećenost kako bi se ostvario napredak. "Sad ćemo preći na sledeći korak, metod je jasan - u središtu pregovora biće ono što su temelji, a to su vladavina prava, funkcionalna državna uprava i ekonomski elementi", rekao je Danijelson i dodao da će poglavlja 23 i 24 biti u središtu pažnje.

S tim u vezi on je rekao da Evropska komisija sad radi sa Vladom Srbije na akcionim planovima za ta dva poglavlja.

Ističući da pravosuđe treba da bude nezavisno, nepristrasno i efikasno, Danijelson je ukazao da je to bitno i da bi se stvorila povoljna investiciona klima i iskoristili potencijali Srbije.

Dodao je i da je za vladavinu prava važna borba protiv korupcije, kao i sloboda medija.

On je naveo da je takođe važno napredovanje dijaloga Beograda i Prištine što će, kako je istakao, biti neophodno za odvijanje pregovora o članstvu Srbije u EU.

Kao neophodne elemenate za napedak u evropskim integracijama naveo je i reformu državne uprave i transparentno upravljanje državnim finansijama i sredstvima iz fondova EU, reformu tržišta rada.

Ambasador Letonije u Srbiji Ivars Pundurs rekao je da je ta zemlja, kao predsedavajuća EU, privrženja proširenju unije i da smatra da je bitno održati poverenje u taj proces.

Savet EU iščekuje otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, istakao je Pundurs.

Prema njegovim rečima, Savet EU je dobio devet izveštaja o skrinizima, a ispituje još šest.

On je pozdravio visok nivo spremnosti I požrtvovanosti koji je srpska vlada pokazala u procesu EU. "Savet EU ceni ozbiljnost s kojom je Srbija pristupila reformama", istakao je on, ali je napomenuo da su potrebni dodatni napori za uspostavljanje nezavisnog pravosuđa i dalju borbu protiv organizovanog kriminala.

Takođe je ukazao da je potrebno voditi računa o osnovnim ljudskim pravima, zaštiti manjina, kao i da treba poboljšati stanje slobode medija.

Pundurs je ukazao da Beograd treba da održi aktivan angažman u procesu normalizacije sa Prištinom, konstatovao da je na tom planu postignut izvestan napredak, podržao nastavak dijaloga i jačanje regionalne saradnje.

Parlamentrarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje čine poslanici Skupštine Srbije i poslanici Evropskog parlamenta, koji se sastaju na godišnjem nivou, a danas je održana prva sesija Trećeg sastanka Parlamentarnog odbora.

Za sutra je planirana druga sesija, posle koje će predsedavajući održati konferenciju za medije.

Izvor: Tanjug