Arhiva vesti

Milenković: Proces pridruživanja EU politička odluka članica

Vršilac dužnost direktora Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Ksenija Milenković istakla je danas da je EU pozitivno ocenila ekonomske i strukturne reforme Srbije, napominjući da je proces pristupanja EU politička odluka.

"Pitanje otvaranja poglavlja je pitanje procedure EU, ali i političkih razmatranja jer je proces pridruživanja EU uvek politička odluka 28 članica", rekla je ona u emisiji "Talasanje" Radio Beograda.

Srbija je podržala sve odluke EU osim onih koje se tiču odnosa Rusije i Ukrajine i uvođenju sankcija Rusiji, podvukla je Milenković i istakla da se od Srbije očekuje "progresivno pridruživanje spoljno-političkim odlukama EU".

Ona je poručila da će jedno od najzahtevnijih poglavlja biti pregovori o Zaštiti životne sredine.

Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović smatra da Srbija treba da radi na ispunjavanju svih uslova za pristupanje Evropskoj uniji (EU) iako joj to ne garantuje članstvo.

Ona je istakla da je proces proširenja EU danas složeniji nego pre deset godina, ali da "ne treba da kukamo nad tom činjenicom, već da radimo na ispunjenju svih uslova" i jačanju naše ekonomije.

Joksimović je pozitivno ocenila spremnost za otvaranje pregovaračkih poglavlja, kao i prihvatanje predloga nemačkog ministra za savezna, evropska i međunarodna pitanja pokrajine Baden-Virtemberg Petra Fridriha da prva na listi u tom procesu budu poglavlja 23 i 24.

Sa druge strane, kako je rekla, hrvatski poslanici su uložili veliki broj amadmana, ali je dobro što je Brisel prihvatio da se u rezoluciji Evropskog parlamenta nađe samo ublaženi amadman koji se odnosi na ratne zločine.

Joksimović se osvrnula i na pitanje Kosova dodajući da je ključno normalizovati odnose Beograda i Prištine i raditi na sprovođenju Briselskog sporazuma.

Izvor: Tanjug