Arhiva vesti

Srbiji iz IPA fondova 198 miliona evra

Srbija će iz novog paketa pomoći Evropske unije iz IPA fondova za 2014. godinu moći da računa na više od 198 miliona evra, a najveći deo biće usmeren za obnovu i rekonstrukciju nakon majskih poplava i preventivne mere, najavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Devenport je, na otvaranju Sajma projekata koje finansira EU - "EU i Srbija na delu", rekao da će uskoro sa Vladom Srbije biti potpisan ugovor o korišćenju tih sredstava navodeći da će od 72 miliona evra od toga biti opredeljeno za obnovu i rekonstrukciju nakon poplava kao i za važne preventivne mere od mogućih poplava.

Istakavši da EU Srbiju tretira kao da je već punopravna članica, Devenport je rekao da je Evropska komisija odlučila da izdvoji više od 60 miliona evra iz Fonda solidarnosti za saniranje posledica katastrofalnih poplava.
"EU je sigurno najveći partner Srbije u borbi za prevazilaženje posledica poplava", rekao je Devenport i izrazio uverenje da će vladina Kancelarija za pomoć i obnovu poplavljenih područja iskoristiti i dodatne grantove na transparentan način.

Šef Delegacije EU najavio je i da će Srbija do 2020. biti najveći korisnik IPA fondova na Zapadnom Balkanu za koju će biti
opredeljeno 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći.

On je rekao da je od 2000. godine do danas iznos bespovratne pomoći koju je Srbija dobila od EU dostići tri milijarde evra, i da EU vrlo posvećeno pomaže Srbiji u zajedničkom cilju da ona postane deo Evropske unije.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da će 1,5 milijardi evra bespovratne pomoći od EU od 2014. do 2020. godine predstavljati veoma važan element jačanja poverenja građana Srbije u evropski put.

Dodala je i da je dosadašnja bespovratna pomoć EU od tri milijarde evra dobar temelj za iskreno partnerstvo i prijateljstvo koje se najbolje pokazalo podrškom EU u sanaciji posledica poplava.
"Kada je teško nije dovoljno da vas neko tapše po ramenu, pravi prijatelji i strateški partneri su oni koji vam ponude nesebičnu pomoć i podršku", rekla je ona.

Srbija će u 2015, navela je, iz IPA fondova dobiti mogućnost da znatan deo sredstava dobije kroz budžetsku podršku za upravljanje javnim finansijama i jačanje javne administracije.

Joksimović je najavila da će u narednom periodu fokus biti na pomoći lokalnoj samoupravi koja treba da ojača svoje kapacitete navodeći da će za pet-šest godina Srbiji, kada bude deo EU, biti na raspolaganju mnogo veći fondovi.

Prema njenim rečima, projekti koji konkurišu moraju da budu zreli za finansiranje i realizovanje.

Ona je rekla da je dobra vest što smo od ove godine u mogućnosti da koristimo sredstva za podršku poljoprivrednim proizvođačima i da se očekuje da će 2016. moći da se raspišu javni pozivi za poljoprivrednike koji će ne samo aplicirati za sredstva, nego i da ih iskoriste.

Na prvom sajmu "EU i Srbija na delu", na 11 štandova prikazano je oko 60 raznih projekata koje je EU finansirala od 2000. godine, a za koje je Devenport rekao da su "primer uspešnih priča".

Na sajmu koji je okupio predstavnike medija širom Srbije, korisnike i menadžere projekata, predstavljeni su projekti iz oblasti zdravstva, energetike, zaštite životne sredine, obrazovanja, socijalne zaštite, kulture, medija i civilnog društva, pravosuđa i unutrašnjih poslova lokalnog razvoja, inovacija i konkurentnosti, poljoprivrede, kao i pomoć EU poplavljenim područjima.

Devenport je rekao da će sredstva iz IPA 2 fondova podržati efikasno sprovođenje strategija i usvajanja standarda EU kako bi se istovremeno ubrzalo pristupanje Srbije Uniji, ali i kako bi građani osetili konkretne koristi kao što su čistiji vazduh,
efikasno sudstvo, pouzdanija državna uprava, zaštita potrošača...
Šef kancelarije Evropske investicione banke u Srbiji Andreas Beikos je rekao da ta evropska finansijska institucija snažno
posvećena podršci Srbije na putu pune integracije u EU i da je najveći zajmodavac privredi naše zemlje.

On je najavio nastavak kreditiranja infrastrukture i podrške malim i srednjim preduzećima kao i naučnoj zajednici, ali i proširenje aktivnosti na sektore koji imaju pozitivan efekat na život građane poput obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i životne sredine.

Beikos kaže da će se nastojati da pozitivan uticaj te banke na srpsku privredu bude opipljiv i dugotrajan.

Nadam se otvaranju prvog poglavlja ove godine


Devenport je rekao da će Evropska unija i Srbija uskoro proći jednu važnu prekretnicu i izrazio nadu da će tokom ove godine biti otvoreno prvo poglavlje u predpristupnim pregovorima o članstvu Srbije.

Devenport je na otvaranju Sajma projekata koje finansira Evropska unija - "EU i Srbija na delu" rekao da će 25. marta Evropska komisija i Srbija završiti proces skrininga svih 35 poglavlja predpristupnih pregovora.
"Nadamo se da će biti otvoreno prvo poglavlje tokom ove godine", rekao je Devenport.

On je naveo da još mnogo toga treba uraditi pre nego što se završi put Srbije ka EU, ali da ćemo uskoro proći jednu vaznu prekretnicu.

Kako je naveo, pregovarački tim Srbije je pokazao inpresivnu posvećenost i profesionalnost u dosadašnjem procesu navodeći da će zemlje članice EU po završetku procesa skrininga ocenjivati spremnost Srbije da ispuni kriterijume EU na osnovu izveštaja o skriningu.

Izvor: Tanjug