Arhiva vesti

Milenković: Sledi priprema za otvaranje poglavlja

Do kraja godine biće otvorena prva poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU, a realno je da to budu 23 i 24, izjavila je danas direktorka Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković. Ona je gostujući na RTS rekla da je najdalje odmakao posao na poglavljima 23 i 24.


"U toku su izrade treće verzije Akcionih planova za ta poglavlja i naš cilj je da te verzije budu poslednje, nakon čega ćemo moći da krenemo u narednu fazu procedure za otvaranjre tih poglavlja", rekla je Milenković.

Ona je podsetila da sada, kad je skrinig završen, sledi priprema naših pregovaračkih pozicija za pojedina poglavlja, dodavši da će to biti suština naše strategije u pregovaranju sa EU u pojedinim oblastima.
"Za nas je to najvažnije jer ćemo time pregovaračku poziciju ne samo predstaviti EU, nego i pokazati na koji način i u kojim rokovima želimo da usklađujemo određene oblasti", rekla je Milenković.

Na pitanje u kojim poglavljima će nam biti najlakše da pregovaramo, Milenković je rekla da će to biti ona koja se odnose na statistiku, javne nabavke, kulturu, obrazovanje, nauku...

Prema njenim rečima, teže će nam biti, recimo, pregovaranje u oblasti životne sredine, jer je to skupo poglavlje za koje je potrebno izdvojiti velika sredstva.
"Jedno od komplikovanijih poglavlja je i poljoprivreda, jer je za nas to od izuzetno velikog interesa, a i EU ima visoke interese da štiti poljoprivredne proizvode, tako da ćemo tu morati da nađemo kompromis", kazala je Milenković.

Međutim, dodala je, ne očekuje da dobri odnosi sa Rusijom budu prepreka za Srbiju na putu članstva u EU.
"Mi smo od početka ukrajinske krize jasno izražavali stav i nisam primetila da postoji neki jači oblik pritiska osim možda pojedinačni, pojedinih ličnosti ili pojedinih drzava članica", zaključila je Milenković.

Izvor: Tanjug