Arhiva vesti

Joksimović: Sa Mogerini i o narednoj rundi dijaloga

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini ima dosta tema za razgovor u Beogradu, a da je za Srbiju najvažnija njena uloga u procesu dijaloga. Joksimović je za Tanjug rekla da Mogerini dolazi kako bi videla pozicije Beograda i Prištine i moguću temu naredne runde dijaloga oko koje može da se postigne dogovor.

Ministarka je rekla da je dobro što je Mogerini zainteresovana za dijalog Beograda i Prištine i što dolazi u posetu srpskoj prestonici nedugo posle uspešne runde u Briselu, na kojoj je postignut sporazum o pravosuđu.
"Mi hoćemo i želimo da ona bude zainteresovana za dijalog Beograda i Prištine i zbog toga smatram da je dobro što dolazi. Dogovorom o pravosuđu, koji je veoma težak za nas u svakom smislu, pokazali smo želju da pokrenemo stvari i nađemo kompromis", rekla je Joksimović.

Ona veruje da Mogerini dolazi kako bi videla koja je moguća tema naredne runde dijaloga oko koje može da se postigne neki dogovor.

Beograd će, prema njenim rečima, svakako insistirati na formiranju Zajednice srpskih opština, što je najvažnije pitanje za srpsku stranu i što će, kako kaže ministarka, sigurno biti tema jedne od narednih rundi dijaloga.
"Za nas je to najvažnije i mi moramo da nađemo neki način da postignemo neku vrstu kompromisa", rekla je Joksimović.

Ministarka je dodala da u svakom slučaju nije loše da Mogerini bude prisutna, zainteresovana za dijalog Beograda i Prištine, i da čuje stavove Beograda.
"Mislim da to može da bude dobro, ne znam koliko može i da oteža situaciju, ali u svakom slučaju nije loše da bude prisutna i da je zainteresovana da čuje, na kraju krajeva, kakvi su stavovi naše strane", rekla je Joksimović.

Potpredsednica Evropske komisije i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini posetiće sutra Beograd, prvi put u tom svojstvu, a, kako se očekuje, glavna tema razgovora sa srpskim zvaničnicima biće dijalog Beograda i Prištine i primena postignutih dogovora.

Šefica evropske diplomatije dolazi u Beograd iz Prištine, gde je danas, a do posete dolazi mesec i po dana nakon poslednje runde dijaloga u Briselu, kada je postignut dogovor o pravosuđu.

Izvor: Tanjug