Arhiva vesti

Skrinig uspešno završen, otvaranje poglavlja do kraja godine

Srbija je uspešno završila proces skriniga i spremna je za otvaranje prvih poglavlja, što se očekuje do kraja godine, rečeno je danas na konferenciji "Srbija na putu evropskih integracija - skrining i posle skrininga", u organizaciji Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije na kojoj je istaknuta i puna posvećenost vlade evropskom putu, ali i podrška Evropske unije Srbiji.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović očekuje da će Srbija tokom godine otvoriti prva poglavlja, a ista očekivana ima I šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport ukazao je da za otvaranje prvih poglavlja veliki značaj imaju Poglavlja 23 i 24 a koja se tiču vladavine prava.

„Politički ništa nije sporno, mi želimo da uđemo u EU, adminstrativno i proceduralno smo pokazali da smo voljni, spremni i da znamo“, rekla je Joksmimović.

Srbiju u narednih nekoliko godina, kako je istakla, čeka puno posla, ali veruje da će i pored prepreka koje će se pojavljivati na tom putu, a uz pomoć EU, do 2018. godine Srbija uskladiti zakonodavstvo sa evropskim, nako čega sledi proces priprema za članstvo u narednih nekoliko godina.

„Tempo uglavnom zavisi od naše zemlje“,ukazala je Joksimović i naglasila da probleme koji se pojavljuju na tom putu ne treba gledati kao nepremostive.

Miščević je navela da je skrining, koji je posle godinu i po dana završen prošle nedelje, tek prvi u procesu pregovora za članstvo i da je pokazao pravu sliku šta Srbija jeste danas i kakvi su joj strateški koraci dalje.

Ona očekuje da Srbija do kraja godine dobije sve izveštaje sa skrininga, navodeći da je to početak veoma ozbiljnog posla i da Srbija od EU očekuje pomoć na tom putu.

„Kakva god da je politička odluka država članica, spremamo se da sve što uradimo daje tehničku podršku čitavom procesu pregovora kako bismo promenili stvari ovde, kod kuće, i za nas“, naglasila je Miščević.

Govoreći o završenom skriningu, Devenport je rekao da je on važan u smislu boljeg razumevanja obe strane - šta treba da se uradi u smislu usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa paravnim tekovinama EU.

„Možemo da vidimo da je Srbija postavila dobar osnov koji je neophodan za dalji tok procеsa pristupanja. Takođe, može se reći da je Vlada Srbije, odnosno njen pregovarački tim koji predovodi Tanja Miščević pokazao divan profesionalizam i posvećenost svome zadatku tako što su se držali vremenskog rasporeda koji je bio određen“, kazao je Devenport, poručivši i da su pored prevremenih izbora i nove vlade pregovori tekli tačno prema postavljenom planu.

Srbija kao zemlja kandidat, kako je zaključio, treba da pokaže svoju nedovosmilenost i proaktivnu posvećenost procesu evropskih intregracija i to jače nego u prošlosti.

Izvor: Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije