Arhiva vesti

Potrebna primena propisa o zaštiti potrošača

Srbija je u domenu zaštite potrošača u velikoj meri usaglasila zakonodavstvo sa EU, dok je u oblasti zaštite zdravlja taj posao čeka, izjavila je 2. aprila državna sekretarka i predsednica pregovaračke grupe za poglavlje 28 o zaštiti potrošača Vesna Kovač. Usaglašavanjem sa EU u oblasti zdravstvene politike Srbija će, kako je rečeno, pre svega poboljšati sopstveni zdravstveni sistem u korist građana, rečeno je na skupu. Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović sumirao je nedavno završeni skrining, rekavši da je održano 68 sastanaka uz učešće blizu 3.000 predstavnika države.

Zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije Srđan Majstorović rekao je da je u tokom skrininga, koji je završen 24. marta ove godine, održano 68 sastanaka i da je učestvovalo skoro 3.000 predstavnika države tokom 126 radnih dana koliko je skrining trajao.

"Ovo je samo zavrsetak pocetne faze pregovora", rekao je Majstorović.

Istakao je da je cilj vlasti da se pravni i institucionalni sistem do kraja 2018. u potpunosti uskladi sa zahtevima EU.

"To pred nas stavlja velike izazove u smislu koordinacije reformskih zadataka koje je ova vlada postavila pred sebe", reka o je Majstorović.

Kada je reč o poglavlju 28, izneta je ocena da je u domenu zaštite potrošača zakonodavstvo u velikoj meri usklađeno sa EU, i da je sada na redu primena, dok u domenu politike javnog zdravlja ima jos posla i za zakonodavce.

Potrošači - na redu je primena

Šefica pregovaračke grupe za poglavlje 28 Vesna Kovač rekla je da se očekuje izveštaj sa skrininga koji će pokazati da li je Srbija spremna za otvaranje poglavlja, ili će biti potrebni dodatni uslovi za to, takozvana merila.

Glavni zadatak u ovom domenu biće primena, budući da su propisi usklađeni sa EU, počevši od Ustava u koji su prenete opšte odredbe o zaštiti potrošača kakve stoje i u osnivačkom ugovoru EU, preko krovnog Zakona o zaštiti potrošača do pojedinačnih propisa.

Kao značajno u ovom domenu navedeno je da 2. aprila stupa na snagu novi Pravilnik o označavanju proizvoda, kao i da je u skupštinskoj proceduri Zakon o inspekcijskom nadzoru.

Pomomoćnik ministra trgovine za zaštitu potrošača Vesna Novaković rekla je da je za primenu ključno jačanje kapaciteta uprave, u smislu kvaliteta, kao i unapređenje saradnje.

Kao neki od aspekata potrošačke politike navode se opšta bezbednost, roba sa nedostacima, odgovornost za probleme nastale zbog propusta, ekonomski interesi potrošača...

Zdravstvo: EU donosi poboljšanje

Predsednica pregovaračke grupe Vesna Kovač je rekla da je oblast zaštite zdravlja u EU u nadležnosti zemalja članica i da je usaglašavanje potrebno u nekim oblastima, poput krvi i krvnih produkata, medicinskih sredstava, organa za transplantaciju.

Pomoćnik ministra zdravlja u sektoru za evropske integracije i međunarodnu saradnju Predrag Sazdanović rekao je da će Srbija kroz pregovore unaprediti sopstveni sistem zdravstva.

Oblasti koje se obrađuju u poglavlju su kontrola duvana, zarazne bolesti, krv, tkiva, mentalne bolesti, prevencija zloupotrebe droga, nejednakost zdravstene zaštite, skrining raka, prevencija povređivanja i promovisanja bezbednosti, prava pacijenata, lekovi i medicinska sredstva, elektronsko zdravlje i retke bolesti, naveo je on.

Govoreći o značaju unapređenja tih oblasti, rekao je da je u Srbiji rak uzrok smrtnosti u 22 do 23% slučajeva, a povređivanje oko 5%.

Najavio je da Ministarsto zdravlja planira da formira radne grupe za najčešće karcinome (dojke, grlića materice, kolorektalnog raka i raka pluća) i dodao da pobolšanje stanja u vezi sa tim bolestima iziskuje stalni rad.

Kada je reč o e-zdravlju, rekao je da je informacioni sistem jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja jer "ne znamo šta radimo ako nemamo sve uneto u sistem".

Izvor: EurAktiv.rs