Arhiva vesti

Joksimović najavila skoro formiranje užeg pregovaračkog tima

Minstarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je najvažnije da postoji politički konsenzus u pogledu evropskih integracija i najavila skoro formiranje užeg pregovaračkog tima. Joksimović je na drugoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji rekla da se konsenzus u pogledu evropskih integracija potvrđuje u parlamentu, u kojem su sve partije proevropski orijentisane, ali i ukazala da u taj proces treba da bude uključeno i civilno društvo.

“Vlada ima ulogu kooridinatora, ali su u proces uključeni svi. Verujem da je Srbija na dobrom putu, bez obzira na to što još nismo otvorili prva pregovaračka poglavlja”, rekla je Joksimović, ističući da je više od 400 članova Nacionalnog konventa učestvovalo u procesu skringa.

Govoreći o užem pregovaračkom timu, Joksimović je rekla da su počele konsultacije oko njegovog formiranja i istakla da će u tom telu biti mesta i za predstavnike civilnod društva.

Prema njenim rečima, u najužem pregovaračkom timu biće državni sekretari ministarstva finansija i spoljnih poslova, šef srpske misije u Briselu, direktor Kancelarije za evropske integracije, predstavnik vlade zadužen za evropske integracije, kao i predstavnici administracije.
“Sigurno će nekoliko članova pregovaračkog tima biti i ljudi iz Nacionalnog konventa, koji se različitim pitanjima bave na akademski i stručan način”, rekla je Joksimović.

Ističući da je proces skrininga uspešno završen, Joksimović je rekla da je administracija bila odlično pripremljena, a da je i nevladin sektor pružio veliku pomoć.

Govoreći o predstojećim koracima u procesu evrointegracija, Joksimović je rekla da očekuje otvaranje prvih poglavlja, podsetivši da se iz različitih političkih okolnosti zahteva da prvo budu otvorena najteža politička poglavlja 23, 24 i 35.
“Koliko je to nekad frustrirajuće, s druge strane to ne mora da bude loše, možda je i dobro da prvo otvorimo ta poglavlja”, rekla je Joksimović.

O Poglavlju 35, koje se tiče Kosova, Joksimović je rekla da se Srbija, koliko može, trudi da ostvari vidljiv napredak, ukazavši da u implementaciji Briselskog sporazuma obaveze nema samo Beograd već i Priština.

Ona je navela da u poslednje vreme iz regiona stižu izjave koje nisu ni malo ohrabrujuće i koje ne bi smele da budu upućene na jedan ucenjivački način.

Mislim da EU ne sme da bude ucenjivana, jer region ne sme da bude destabilizovan, rekla je Joksmović.
“Mi ćemo biti konstruktivni i nećemo nikako dodatano opterećivati proces pregovora Beograda i Prištine, koji nije ni malo jednostavan. Mi možemo da pokažemo našu dobru volju, a sve drugo je pitanje na kojem će morati EU malo aktivnije da se uključi, jer regionalna stabilnost jeste od ključne važnosti”, rekla je Joksimović.

Izvor: Tanjug