Arhiva vesti

Akcioni plan za poglavlje 24 unapređen saradnjom OCD i institucija

reća verzija Akcionog plana za poglavlje 24 je znatno unapređena i trebalo bi da omogući efektnije sprovođenjene reformi. Da bi ove reforme proizvele ključne promene u životima građanki i građana Srbije, neophodno je da se unaprede predviđene aktivnosti i resursi kako bi se omogućila bolja zaštita prava žrtava u krivičnom postupku i zaštita podataka o ličnosti. Ovo su glavni zaključci drugog radnog sastanka članova vladine Pregovaračke grupe za poglavlje 24 i organizacija okupljenih u Radnoj grupi za poglavlje 24 Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, SEKO mehanizmu za oblast pravde i unutrašnjih poslova i koaliciji prEUgovor, koji je održan 3. aprila 2015. godine u Palati Srbija.

Radni sastanak je organizovan pоvоdоm izrаdе trеćеg nаcrtа Аkciоnоg plаnа zа pоglаvlје 24, koji je u velikoj meri usklađen sa predlozima OCD i komentarima Evropske komisije podnetim na prethodni nacrt. Direktorka BCBP i koordinatorka Radne grupe NKEU za poglavlje 24 Sonja Stojanović Gajić istakla je da kroz direktan dijalog OCD i institucije uče jedni od drugih, unapređuju rešenja za planirane reforme u vezi sa poglavljem 24 i spremaju se za “maraton pregovora”.

Članovi pregovaračke grupe i predstavnici građanskog društva ocenili su da je unapređena međusobna saradnja u čijem uspostavljanju se u početku nailazilo na teškoće. Direktorka BCBP je istakla da je bitno da se unutar Pregovaračkog tima usvoje smernice koje će omogućiti da sva ministarstva i radne grupe za pregovaračka poglavlja dosledno uključuju građansko društvo u svoj rad u procesu pregovora. Smernicama bi trebalo da budu definisana pitanja dostupnosti dokumenata proizvedenih u procesu pregovora i ključne tačke za konsultacije sa zainteresovanim organizacijama.

Državni sekretar u MUP-u i predsednik Pregovaračke grupe za poglavlje 24 Aleksandar Nikolić rekao je da zainteresovane organizacije mogu do 10. aprila u pisanoj formi da dostave komentare na treći nacrt Akcionog plana.

Koordinator izrade akcionog plana za poglavlje 24 Dražen Maravić iz MUP-a je detaljnije upoznao učesnike radnog sastanka sa novinama u trećem nacrtu Akcionog plana u odnosu na prethodni. Kao najveće izmene naveo je preciznije utvrđivanje budžeta, rokova i redosleda aktivnosti, a istakao je i da je na osnovu komentara OCD posvećeno više pažnje indikatorima.

Izvor: Beogradski centar za bezbednosnu politiku