Arhiva vesti

Poziv za uključivanje NVO u pregovore o EU

Nacionalni konvent o EU je 8. aprila dobio poziv da se priključi užem pregovaračkom timu, koji je u osnivanju. Konvent, koji predstavlja mehanizam zvaničnog uključivanja civilnog društva i stručne javnosti u pristupne pregovore, najavio je da će o tom pitanju morati da se izjasni programski savet, kao i da je neophodno definisati uslove. Na drugoj plenarnoj sednici Konventa rečeno je da je to telo u prethodnih godinu dana održalo 42 sastanka i dalo doprinos uspešno okončanom skriningu, odnosno pregledu usklađenosti Srbije sa propisima EU. U narednom periodu ključan će biti doprinos stručnjaka angažovanih u Konventu prilikom analiza potrebnih za potkrepljivanje predviđenih mera i rokova u pregovaračkim pozicijama.


Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je na sastanku povodom prve godišnjice Konventa da su počele intenzivne konsultacije za formiranje užeg pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU, što je korak na koji je Konvent pozivao i ranije.

"Otvaramo ponudu i da neko iz Konventa (o EU) bude, ako ne član pregovaračkog tima, bar u strukturi tima" sa savetodavnom ulogom, rekla je Joksimović.

Koordinatorka Konventa Nataša Dragojlović kazala je da je ta ponuda "priznanje za ekspertski doprinos koji su članovi Konventa pružili u fazi skrininga", ali da će o tome morati da se detaljnije razgovara.

Najavila je da će o tome morati da se izjašnjava programski savet organizacije, kao i da će se sa ministarkom Joksimović i šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević takođe diskutovati o mogućim načinima i uslovima uključivanja predstavnika Konventa.

Dragojlović je pozdravila, kako je to okarakterisala, "do sada najozbiljniji nagoveštaj" da će biti formiran uži pregovarački tim, i istakla da bi on trebalo da bude nepromenjen do kraja pregovora.

Informisanje, analiza, lobiranje

Konvent je dao doprinos tokom skrininga i učestvovao u analizi i unapređenju radnih verzija akcionih planova za otvaranje dva ključna poglavlja - 23 i 24, rečeno je na skupu.

U narednom periodu, kako je rekla Dragojlović, fokus će biti na informisanju javnosti o toku i koristima evropskih integracija, na analitičkom doprinosu za potkrepljenje pregovaračkih pozicija i na lobiranju za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

"Oni koji su evroseptici ili protivnici evropskih integracija možda efikasnije plasiraju informacije koje su protiv evropskih integracija, tako da je na nama da u narednih godinu dana radimo bar toliko efiaksno koliko konzervativci i evroskeptici na obaveštavanju o prednostima evropskih integracija", kazala je ona.

Dodala je da odlaganje otvaranja pregovaračkih poglavlja negativno utiče na podršku javnog mnjenja tom procesu, ali i na reforme u zemlji.

Jedan od ciljeva Konventa je zato lobiranje za otvaranje poglavlja, između ostalog i u planiranoj poseti Berlinu tokom leta. Na jesen je, kako je rekla, planiran odlazak predstavnika Konventa u Brisel da se uspostavi saradnja sa organima i institucijama EU.

Kao jedna od ključnih uloga Konventa u narednom periodu n aveden je doprinos analitičkim kapacitetima neophodnim za potkrepljivanje pregovaračkih pozicija, i to na zahtev pregovaračkog tima.

Nedovoljan kapacitet Konventa

Ona je rekla da očekivanja od Konventa rastu, ali da ova organizacija trenutno ima kapacitet da organizuje dva sastanka svake od 19 radnih grupa godišnje. To, kako je navela, znači da Konvent neće moći da obradi sve pregovaračke pozicije u pregovorima sa EU i da će morati da se fokusira na oblasti u kojima može da da najveći doprinos.

Konvent, koji je osnovalo 19 organizacija civilnog društva na inicijativu Evropskog pokreta u Srbiji, uspeo je preko članica osnivača u rad da uključi 571 organizaciju, rekla je ona.

"Vrlo je širok dijapazon organizacija koej su pristupile radnim grupama. Svi nevladini akteri koje smo planirali da okupimo danas jesu u naših 19 radnih grupa - i sindikati, profesionalne organizacije, akademska zajednica, instituti, fakulteti, poslovna udruženja...", rekla je Dragojlović.

Ona je navela da su radne grupe održale 38 sastanaka radnih grupa i 4 sednice u lokalnim zajednicama - dve u Nišu i po jednu u Vrbasu i Zaječaru.

Dodala je da je interesovanje za učešće u radu Konventa van Beograda "ogromno".

Miščević: Izveštaji sa skrininga u 2015

Šefica pregovaračkog tima Srbije u pregovorima sa EU Tanja Miščević rekla je da se do kraja ove godine očekuje da Evropska komisija predstavi sve izveštaje sa skrininga.

"Mi ćemo taj plan pratiti i već smo počeli, tako da malo više radimo na onim poglavljima koja se nalaze u fazi analize pred evropskim telima", rekla je Miščević.

Ona je rekla da je uspostavljena dobra praksa objavljivanja dokumenata koji su deo pregovora i da se verzije akcionih planova objavljuju na interenet sajtovima ministarstava i da će ova praksa otvorenosti prema javnosti biti dalje razrađena.

"Napravićemo smernicu kada i u kojoj fazi dokumenta mogu biti dostupna javnosti. Najviše će zatvorena za javnost biti pregovaračka pozicija, do međuvladine konferencije, ali sve ostalo će biti otvoreno", rekla je Miščević.

Ona je ocenila da je model saradnje civilnog društva sa pregovaračkom strukturom preko Konventa dobar i dodala da su preporuke o pregovaračkim poglavljima i posebnim temama koje od članica Konventa dobija jako vredne.

Joksimović: Konstruktivno u odnosima sa Kosovom

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da očekuje da će ove godine početi otvaranje pregovaračkih poglavlja, i dodala da ne želi da špekuliše o rokovima niti o tome koje poglavlje bi moglo biti otvoreno.

Joksimović je rekla i da se Srbija "trudi koliko može" da ispuni uslove za poglavlje 35, koje je za Srbiju specifično jer se u okviru njega prati razvoj odnosa sa Kosovom i primena Briselskog sporazuma.

"Nažalost u poslednje vreme stižu izjave iz regiona koje nisu ohrabrujuće i koje ne bi smele da budu upućene ka EU, i vidim već iz EU je stigao odgovor da ne sme EU tako da se ucenjuje", kazala je ona.

Ministarka za evropske integracije je dodala da će Srbija biti konstruktivna i da "ni na koji način neće otežavati proces dijaloga Beograda i Prištine".

"Čini mi se da će EU morati aktivnije da se uključi s obzirom na to da je regionalna stabilnost od ključne važnosti", rekla je ona.

Izvor: EurActive.rs