Arhiva vesti

30. sednica Odbora za evropske integracije

Odbor za evropske integracije je na sednici održanoj 17. aprila razmatrao Predlog Akcionog plana za Poglavlje 23, koje se odnosi na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava.

Sednici su prisustvovali i o predlogu Akcionog plana govorili predstavnici Ministarstva pravde i Pregovaračke grupe za poglavlje 23. Šef Pregovaračke grupe za poglavlje 23 i pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović je, u obraćanju članovima Odbora, naveo da je predloženi Akcioni plan rezultat intenzivnog rada izvršne vlasti, predstavnika sudstva, nezavisnih državnih organa i civilnog sektora. Backović je objasnio i da je predloženi dokument još uvek u fazi konsultacija, kao i da će finalni tekst dokumenta biti upućen Narodnoj skupštini. Članovi Odbora su se, u diskusiji sa predstavnicima Ministarstva pravde, interesovali za rokove otvaranja pregovaračkih poglavlja i druga pitanja u vezi sa metodologijom izrade Akcionog plana.


U raspravi su, pored članova Odbora, učestvovali i predstavnici civilnog sektora, Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija, Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava i predstavnica Fonda za humanitarno pravo. Članovi Odbora su, nakon diskusije, dali pozitivno mišljenje na Predlog Akcionog plana za Poglavlje 23.

Sednica će biti nastavljena u utorak, 21. aprila u 9.30 časova. Sednici je predsedavao Aleksandar Senić, predsednik Odbora.

Treći nacrt Akcionog plana za poglavlje 23

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije