Arhiva vesti

Srbija završava akcioni plan za Poglavlje 24

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović saopštio je danas da to ministarstvo završava treću verziju akcionog plana, čime će nakon saglasnosti Evropske komisije biti ispunjeni tehnički uslovi za otvaranje Poglavlja 24.Stefanović je u Palati Srbija, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom Kraljevine Belgije za azil i migracije Teom Frankenom, objasnio da je akcioni plan obuhvatio sve primedbe koje je Evopska komisija do sada iznela.

On je izrazio očekivanje da će po završetku rasprave u Odboru za evropske integracije Skupštine Srbije ta verzija biti upućena Evropskoj komisiji, nakon čijeg odobrenja će se steći svi tehnički uslovi za otvaranje Poglavlja 24.

Franken je ukazao na to da je u nastavku evropskog puta Srbije izuzetno važno što pre otvoriti pregovore u vezi sa pomenutim poglavljem, koje se odnosi na pravdu, slobodu i bezbednost.

Značaj što skorijeg otvaranja pregovora, kako je dodao, ogleda se i u još uspešnijoj borbi protiv svih vidova organizovanog kriminala, ekstremizma i unutrašnje bezbednosti.

Franken je pohvalio Vladu Srbije, koja, kako je istakao, posvećeno radi na nastavku svog evropskog puta, uz napomenu da ista takva posvećenost postoji i u Evropskoj komisiji i u Evropskoj uniji.

Prema njegovoj oceni, predstoji još dosta izazova sa kojima se treba suočiti, ali je činjenica da Evropska unija i Evropska komisija neguju jednu ozbiljnu, stručnu i profesionalnu posvećenost procesu evropskih integracija Srbije.

Isto to pokazuje i Vlada Srbije, koja daje sve od sebe i radi na tome da se taj proces što bolje odvija, zaključio je Franken.

Izvor: Vlada Republike Srbije