Arhiva vesti

Razmena iskustva Srbije i Crne Gore na putu ka EU

Šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević i ambasador Aleksandar Andrija Pejović, koji je i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, razgovarali su danas o unapređenju saradnje dveju zemalja u procesu pregovora o članstvu u EU. Miščević je u obraćanju novinarima u Vladi Srbije istakla da je Crna Gora već prenela našoj zemlji mnoga iskustva koja ima u pristupnim pregovorima, i ukazala na to da se rad Pregovaračkog tima Srbije na mnogim dokumentima obavlja uz konsultacije sa timom Crne Gore.

Ona je prenela da će Pejović, koji predvodi delegaciju Crne Gore u dvodnevnoj poseti Beogradu, razgovarati sa članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije, šefovima radnih grupa Pregovaračkog tima Vlade Srbije, kao i sa zvaničnicima naše zemlje.

Pejović je ocenio da Crna Gora, koja ima 18 otvorenih i dva zatvorena poglavlja u procesu pregovora o pridruživanju, može mnogo toga korisnog da prenese Srbiji.

Od Srbije možemo učiti kako su tekle pripreme i kako se sada, kada se polako primiče otvaranje poglavlja, država na temeljan način priprema za one zahtevne oblasti u kojima i mi imamo potrebe za dodatnim saznanjima i ekspertizom, naveo je on.

Srbija i Crna Gora, kako je podsetio, trenutno jedine pregovaraju o članstvu sa EU, zbog čega je normalno da u ovom kompleksnom i zahtevnom procesu razmenjuju iskustva.

Upravo zbog toga očekujemo da tokom boravka u Beogradu imamo plodonosnu, dobru i temeljnu raspravu, kako bismo videli gde jedni drugima možemo pomoći kroz savete i iskustvo, a sve u cilju olakšanja našeg daljeg evropskog procesa, zaključio je Pejović.

Izvor: Vlada Republike Srbije