Arhiva vesti

Premijer predao Hanu akcione planove za poglavlja 23 i 24

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić predao je večeras evropskom komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesu Hanu akcione planove za poglavlja 23 i 24 i istovremeno poručio da je članstvo u EU strateški cilj Srbije.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hanom u vili “Bokeljka”, rekao da ne može da licitira o tome kada će biti otvorena prva poglavlja, izrazivši očekivanje da se to dogodi u junu, najkasnije u septembru, ali da od Srbije to ne zavisi, već je to pitanje za zemlje članice EU i Evropsku komisiju na koje oni moraju da daju odgovor.

On je istakao da Srbija ima svoj strateški cilj i da je obaveza Vlade Srbije da poštuje dostojanstvo srpskog naroda.

Zato ćemo odgovornim radom pokušati da dobijemo poverenje briselskih institucija i zemalja članica, naveo je premijer.

Vučić je rekao da će srpska strana učiniti sve da se reši pitanje srpske zajednice na Kosovu i Metohiji kako bi se srpskom narodu u pokrajini obezbedila jasnija budućnost.

Premijer je podsetio da je Vlada Srbije mnogo uradila na ekonomskom planu i da joj u tom segmentu niko ne može ništa da zameri, ali i da je osigurala političku stabilnost u regionu, nastavila dijalog sa Prištinom i završila skrining procese sa dobrim rezultatima.

On je napomenuo da će 18. maja na sastanku Prijatelja Srbije u Briselu dodatno obrazložiti pozicije naše zemlje, dodavši da će Srbija nastaviti da vodi politiku razumevanja s ciljem da se izbegne bilo kakva nestabilnost.

I verujem da ćemo moći da budemo i da ostanemo stub stabilnosti kao što je to bio slučaj i do sada. Hanu još jednom zahvaljujem na ozbiljnom pristupu i fer i korektnom odnosu prema Srbiji, dodao je Vučić.

Premijer je rekao i da će Beograd nastaviti dijalog sa Prištinom i istakao da se nada da će EU to umeti da poštuje.

Što se tiče pojedinih pitanja oko Kosova i Metohije, ostalo je da se reši jedna važna stvar koja nije bila krivica i odgovornost Srbije, a to je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO), naveo je Vučić.

Premijer je podsetio da je u dosadašnjem dijalogu Beograd u poslednjih nekoliko meseci, potpisao sporazum o pravosuđu, doneo implementacioni plan o pravosuđu, postigao dogovor o civilnoj zaštiti, dogovor o opštinskim budžetima, kao i da su se predstavnici kosmetskih Srba vratili u pokrajinski parlament i Vladu.

To su stvari koje smo mi uradili, ne postoji više priča o tzv. alternativnim putevima, sada otvaramo nove prelaze u dogovoru sa kosmetskim Albancima, naveo je on.

Premijer je ukazao i da je Srbija uvek želela da razgovara o srpskoj zajednici jer je to, kako je rekao, pitanje prava našeg naroda na Kosmetu.

Neko drugi nije želeo da razgovara i verovatno zbog toga plaćamo cenu. Mi hoćemo da nastavimo da radimo svoj posao, nadam se da će Evropa to poštovati, precizirao je premijer.

Vučić je rekao da je od 15 tačaka briselskog sporazuma Beograd ispunio sve što je do njega, a da šest tačaka koje se tiču srpske zajednice nisu ispunjene.

Han je izjavio da je važno postići napredak u dijalogu Beogarad i Prištine i da ukoliko toga bude vrlo je verovatno da se može početi sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja ove godine.

On je izrazio uverenje da je pristupanje EU ključni strateški cilj Vlade Srbije i da je ona tome apsolutno posvećena.

Evropski komesar je rekao da je razgovarao i sa zemljama članicama EU kako se mogu ostvariti ciljevi, da ima i dalje nekih pitanja i uslova, ali da je ubeđen da oni mogu biti prevaziđeni i ispunjeni.

On je objasnio da postoji zajedničko opredeljenje u državama članicama EU da se prvo počne sa poglavljima u vezi vladavine prava, odnosno poglavljima 23 i 24, i naznačio da je vidljivo da postoji jasna veza između vladavine prava i privlačnosti zemlje za investicije.

Još uvek postoji dosta potencijala i prilično sam siguran da ono što preduzimaju Vlada Srbije i Skupština Srbije može doprineti privlačenju investitora. Predstoji dug put, ali mislim da ukoliko smo svi posvećeni da možemo imati uspešan zajednički put, istakao je Han.

Izvor: Vlada Republike Srbije