Arhiva vesti

Članstvo u EU ključni prioritet Srbije

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je danas da se Srbija, kada je reč o usklađivanju spoljne politike sa politikom Evropske unije, pridružuje svemu osim sankcijama prema Ruskoj Federaciji. Dačić je, obraćajući se učesnicima konferencije "Zajednička spoljna i bezbednosna politika i pristupanje Srbije EU", ukazao na to da se pitanje usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike često svodi na pitanje sankcija prema Rusiji, a da je Poglavlje 31, koje se tiče spoljne, bezbednosne i odbrambene politike, mnogo složenije.

Srbija se, kako je istakao, obavezala na postepeno usklađivanje spoljne politike sa EU, i ona će, u skladu sa svojim obavezama, to i učiniti do momenta pristupanja Uniji.

Do tog trenutka povećavaćemo stepen usklađivanja u skladu sa svojim interesima, rekao je on, uz podsećanje na to da je Srbija prethodnih godina imala 97 odsto usklađenosti.

Prema njegovim rečima, taj procenat je opao u godini kada je izbila kriza u Ukrajini i kada se Srbija ne izjašnjava o merama prema Rusiji.

Mi smo u proteklim godinama podržavali gotovo sve odluke Evropske unije, dodao je prvi potpredsednik Vlade.

Dačić je ukazao na to da je procena Srbije da ostane neutralna bila dobra, uz napomenu da pozicija predsedavajućeg OEBS-u omogućava da se razgovara sa svim stranama.

On je, govoreći o Poglavlju 31, saopštio da je završen skrining i da se sada čeka izveštaj Evropske službe za spoljne poslove.

Srbija, kako je poručio, želi da bude značajan faktor regionalne stabilnosti i da radi na unapređenju saradnje na tom planu.

Dačić je, osvrnuvši se na nedavni teroristički napad u Kumanovu, rekao da je to pokazalo da je neophodno da sve zemlje u regionu sarađuju.

On je ponovio stav da je članstvo u EU ključni prioritet Srbije, što potvrđuje i činjenica da je naša država sedma u Evropi, a prva na Balkanu, po učešću u mirovnim misijama EU.

Izvor: Vlada Republike Srbije