Arhiva vesti

Milenković: EU će pratiti reforme u smanjenju korupcije

Borba protiv korupcije je deo najšireg konteksta reformi, a nakon otvaranja poglavlja 23 i 24, EU će pratiti na koji način njihovo sprovođenje pozitivno utiče na smanjenje korupcije u Srbiji, izjavila je danas vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković.

Na skupu "Transparentnost, borba protiv korupcije i evropske integracije", Milenković je rekla da smo u završnoj fazi priprema za otvaranje poglavlja 23 i 24, koja su ključna ne samo za borbu protiv korupcije nego i za osnovna prava, slobodu i bezbednost i da očekujemo da će ona biti otvorena do kraja godine.

"Kada se poglavlje otvori, sve aktivnosti koje smo naveli u planovima moraju da dobiju svoju punu realizaciju", rekla je Milenković i dodala da o finalnoj verziji akcionih planova obavljamo široke konsultacije sa Evopskom komisijom.

Pored svih mera, navela je Milenković, koje država sprovodi u borbi protiv korupcije, percepcija korupcije i dalje ostaje visoka i moraju se stvoriti preduslovi u društvu, ne samo za njeno smanjenje, nego i za smanjenje percepcije korupcije.

"Ako kod građana postoji osećaj da se od njih očekuje da daju mito, onda je teško i pored svih mera dovesti stepen korupcije na niži stepen od aktuelnog. To je začarani krug", rekla je Milenković.

Navodeći da nije moguće potpuno iskoreniti korupciju, ona je rekla da to ne znači da imamo konfor da odustanemo od borbe da se korupcija smanji na najmanji mogući stepen.

Navodeći da je akcioni plan za poglavlje 23 važan korak ka napretku Srbije ka EU, zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt rekao je da će od tempa kojim će se Srbija boriti protiv korupcije zavisiti i tempo njenog pridruživanja EU. 

On je rekao da će EU nastaviti da pruža podršku Srbiji u borbi protiv korupcije, navodeći da je EU opredelila šest miliona evra za projekte u toj oblasti koji će početi krajem godine.

Benedikt je rekao da se procenjuje da je cena korupcije na godišnjem nivou u EU 120 milijardi evra, odnosno jedan odsto BDP-a celokupne Evropske unije i upozorio da finansijska kriza povećava tendenciju korupcije.

Prema njegovim rečima, nedavno istraživanje je pokazalo da 73 odsto građana u EU smatra da je mito najlakši način da se dobije neka javna usluga, u Grčkoj je 99 odsto onih koji imaju takvo mišljenje, dok 75 odsto građana u EU smatra da je korupcija široko rasprostranjena. 

Kada je reč o planiranju i izgradnji, Benedikt kaže da su u tim oblastim česte zloupotrebe i da je 32 odsto kompanija u EU koje su učestvovale na javnim tenderima navelo da ih je korupcija sprečila da dobiju ugovore.

  Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić rekao je da je opšti zaključak jednopipogodišnjeg istraživanja koje je sprovela ta organizacija u oblasti javnih nabavki, pristupa informacija, javne rasprave o zakonskim opredlozima i javno-privatnom partnerstvu u Srbiji, da se stvari pomeraju na bolje, ali daleko sporije nego što je zapisano u strategijama i zakonima. 

Nenadić je naveo da građani Srbije u EU imaju snažnog saveznika u praćenju reformi koje se sprovode, kao i u ispunjavanju onoga na šta se vlada obavezala. 

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić rekla je da  nažalost strategije i akcioni planovi nisu realni pokretači promena, već je za to presudna politička volja. 

Babić kaže da Agencija od 2013. primenjuje preventivni antikorupcijski meahnizam, odnosno metodologiju za procenu korupcije u nacrtima zakona, ali da takva mišljenja i preporuke Agencije nisu obavezujući za predlagača zakona jer to još nje definisano Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije. 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o licncosti Rodoljub Šabić rekao je da se u Srbiji u poslednje četiri godine dešava "galopiranje u mestu" i da bi vlast i nevladine organizacije trebalo da insitiraju na maksimalnoj  transparentnosti onih koji raspolažu javnim novcem i na njihovoj odgovornosti. 

Navodeći da je transparentnost važan preduslov za smanjenje korupcije, direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović je rekao da je, pored objavljivanja ppodataka o javnim nabavkama, važno i praćenje i prijavljivanje neregularnosti, kao i njihovo sankcionisanje. 

Jovanović kaže da je od usvajanja novog Zakona o javnim nabavkama 2012. znatno unapređena transparentnost u toj oblasti, navodeći da je utrostručen broj objavljenih javnih nabavki, a udesetostručena posećenost portalu javnih nabavki. 

Konferencija "Transparentnost, borba protiv korupcije i evropske integracije" je organizovana u okviru projekta "Povećana transparentnost i efikasnost javnog sektora u četiri oblasti" koji sprovodi Transparentnost Srbija, uz podršku Delegacije EU u Srbiji i vladine Kancelarije za saradnju sa civilnim sektorom. 

Izvor: Tanjug