Arhiva vesti

Pregovaračko poglavlje 10 moglo bi među prvima biti otvoreno

Pregovaračko poglavlje 10, o informacionom društvu, moglo bi da bude među prvima, koje će biti otvoreno u pregovorima sa EU, jer je Srbija u toj oblasti dosta napredovala, rečeno je danas na javnom slušanju "Informaciono društvo u procesu pristupanja Srbije EU" u Skupštini Srbije.

Ocena prethodno obavljenog bilateralnog skrininga za tu oblast je više nego pozitivna, istakla je Olivera Vitorović, predstavnik Kancelarije za evropske integracije. 

Ona je rekla da ne očekuje da će biti većih problema u pregovoroma, oko usklađivanja te oblasti sa pravilima EU.

Pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Irini Reljin kazala je da nas ipak očekuje veliki posao u usklađivanju te oblasti sa standardima EU, istakavši da su administrativni kapaciteti sadašnjih pregovaračkih grupa nedovoljni.

Ona je ukazala da će Srbija morati do 2020. godine da radi na razvijanju telekomunikacionih i informacionih servisa i infrastrukture, kao i na razvoju širokopojasnih mreža za koje postoji i strategija razvoja.    

Reljin je podestila i da je Srbija usvojila Digitalnu agendu za Srbiju, koja se sastoji iz dve strategije-elektronskih komunikacija i razvoja informacionog društva, a čiji je cilj ekonomski i socijalni razvoj zemlje, povećanje ekonomske konkurentnosti i dostupnosti mreža, zasnovanih na jedinstvenom telekomunikacionom tržištu i brzini interneta.

Ona je napomenula i da je planirano da digitalizacija bude završena do 15. juna, ali da postoji mogućnost da se taj posao završi i ranije i da analogni kanali u Srbiji budu isključeni pre tog roka. 

Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Milan Janković naveo je da je prihod na tržištu elektronskih komunikacija i poštanskih usluga u Srbiji u prošloj godini iznosio oko 1,5 milijardu evra.

  On je ukazao da sektor elektronskih komunikacija učestvuje sa oko 4,5 odsto u bruto domaćem proizvodu Srbije, istakavši da su investicije u tim sektorima u prošloj godini bile 186 miliona evra.

  Kada je reč o širokopojasnim servisima, Janković je ukazao da je problem što su oni prilično skupi i iznose od 20 do 60 evra mesečno.

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović najavio je da se priprema Strategije e-uprave, koja je usaglašena sa Evropskom komisijom, ali da još nije usvojena.

On je rekao da očekuje da će sledeće nedelje ta strategija, koja se odnosi na period od 2015 do 2018. godine, biti poslata na odobrenje nadležnim institucijama u Srbiji.

Izvor: Tanjug