Arhiva vesti

Miščević: Premijer će predočiti šta smo sve uradili

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević izjavila je danas da, ukoliko Srbija uspe da Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prenese da je na strateškom putu evropskih integracija, dobiće njihovu podršku.

Miščević je rekla da su SAD velika svetska sila i da, ako je Srbija ima za partnera i saradnika, koji je zainteresovan za ulaganje i razvoj, ne samo u ekonomskom, nego i u političkom smislu i ako uspe da im kaže da je na strateškom pravcu evropskih integracija, dobiće njihovu podršku.

Povodom posete premijera Aleksandra Vučića SAD, Miščević je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, podsetila da SAD nisu članica EU, ali da su najvažniji i ekonomski, ali i politički partner EU.

"Ne može Amerika doneti odluku, ali i te kako može preneti dobar osećaj svega onoga o čemu će i premijer govoriti i predstaviti šta je do sada urađeno, posebno u domenu vladavine prava i izmena zakona koji nas približavaju evropskim standardima, a kako bi smo postali interesantni za investitore", rekla je Miščević.

Ona je dodala da očekuje i razgovore o važnim političkim pitanjima kao što je regionalna stabilnost, o čemu je ovih dana bilo

žive dipomatske aktivnosti i upoznavanje sa rezultatima dijaloga između Beograda i Prištine.

Ona je ukazala na nepodeljenu ocenu da Srbija predstavlja najznačajniju državu u regionu na Zapadnom Balkanu i dodala da očekuje da  upoznati sa svim što je rezultat dijaloga između Beograda i Prištine.

"Ovo je odlična prilika da na pravom mestu u Vašingtonu premijer predstavi šta je Srbija do sada uradila. To je najbolji način da se pokaže zašto je važno da Srbija ide dalje", istakla je Miščević.

Govoreći o posetama Vučića vodećim američkim kompanijama, Miščević je dodala da je Srbija na mapi mala država i za velike svetske kompanije i da je to prilika da najviša politička ličnost u Srbiji predstavi šta su mogućnosti i potencijali, garantujući da je Srbija pravo mesto za ulaganje.

 

Poseta Merkel prilika za razgovore o poglavljima i reformama

Miščević je izjavila da će predstojeća poseta nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu biti prilika za razgovore o otvaranju pregovaračkih poglavlja, nastavku procesa integracije, odnosno reformama u Srbiji.

Miščević je rekla da predstojeća poseta Merkel Beogradu ima dva nivoa, od kojih je jedan bilateralni, ali da postoji i drugi, regionalni nivo.

Na pitanje o mogućnosti da Merkel poseti Beograd početkom jula, a potom i Tiranu i Sarajevu i čitav region, Miščević je istakla da za Evropu najveći finansijski, privredni i politički značaj u ovom trenutku ima Nemačka i da je važno da Nemačka razume sve što se dešava u Srbiji i oko Srbije.

U avgustu prošle godine počeo je Berlinski proces i na inicijativu Merkel premijeri država regiona okupili su se u Berlinu i razgovarali o infrastrukturnim projektima povezivanja regiona, čime je Nemačka želela da pokaže da proširenje EU nije zaboravljena priča, podsetila je Miščević.

Miščcević je ocenila da je, sa druge strane, to prilika za pomoć u onome što jeste suština povezivanja, a to je izgradnja infrastrukturnih mreža, dataj proces napreduje i da je to bila i okosnica i jedan od najvažnijih elemenata u razgovorima premijera Srbije Aleksandra Vučića i albanskog premijera Edija Rame pre nekoliko dana u Tirani.

"Proces evropske integracije i regionalna saradnja je više od uslova, to je naša potreba, oslonjeni smo jedni na druge", dodala je Miščević.

Izvor: Tanjug