Arhiva vesti

Akcioni plan za Poglavlje 23 u cilju vladavine zakona

Ministar pravde Nikola Selaković, koji se zajedno sa ministarkom bez porfelja zaduženom za evrointegracije Jadrankom Joksimović sastao danas sa direktorom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju Žan Erik Pakeom, rekao je da Akcioni plan za poglavlje 23 u pregovorima s EU treba sprovesti u cilju vladavine zakona.

Sastanku i razgovorima o merama i ciljevima koji su definisani Akcionim planom za pregovore Poglavlja 23, a koji se odnose na pravosuđe, borbu protiv korupcije i osnovna prava, prisustvovala je i Tanja Miščević, šef pregovaračkog tima Srbije sa EU, navodi se u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Ministarstva pravde.

Žan Erik Pake je istakao da Poglavlje 23 predstavlja jedno od najtežih pregovaračkih poglavlja i da je zbog toga i sama izrada Akcionog plana za ovo poglavlje težak i zahtevan proces. 

Pake je naveo da je Srbija u izradu ovog akcionog plana uložila veliki trud i da će se o njegovim detaljima govoriti sutra na sastanku ekspertskih grupa.

Selaković je rekao da je izrada Akcionog plana predstavljala transparentan i inkluzivni proces u koji je bilo uključeno više od 30 institucija i preko 60 nevladinih organizacija, u cilju dolaženja do što kvalitenijih rešenja. 

On je naglasio da unapređenje vladavine prava u Srbiji zavisi od spremnosti svake od nadležnih institucija i organizacija da implementiraju mere i aktivnosti, koje su definisane Akcionim planom za Poglavlje 23, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Tanjug