Arhiva vesti

Senić: Zemlje EU da podrže Srbiju u otvaranju poglavlja

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Aleksandar Senić pozvao je danas u Rigi poslanike EU da u parlamentima svojih zemalja podrže Srbiju u otvaranju prvih pregovaračkih poglavlja.

 Senić, koji predvodi delegaciju skupštinskog Odbora na Konferenciji odbora za evropske poslove parlamenata zemalja članica EU u Rigi, rekao je da je Srbija posle godinu i po dana od otvaranja pregovora uspešno završila proces skrininga i izrazio očekivanje da ćemo sve izveštaje skrininga dobiti do kraja godine, saopštila je Socijaldemokratska stranka Srbije (SDS). 

"Srbija se intenzivno priprema za vođenje pregovora. Počeli smo sa pripremama za izradu pregovaračkih pozicija i Akcionih planova, a Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 već su prošli kroz nekoliko faza komentara sa Evropskom komisijom. Očekujemo da će posle završetka i usvajanja Akcionih planova za ta dva poglavlja biti otvoreni i pregovori po poglavljima", istakao je Senić. 

Konferencija se održava u kontekstu parlamentarne dimenzije predsedavanja Letonije EU. 

Teme konferencije su izazovi i mogućnosti Evropske energetske unije i pregovori o uspostavljanju Transatlanskog trgovinskog i investicionog partnerstva. 

Senić je istakao da je jasna i nedvosmislena perspektiva članstva u EU ključni faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

On je ukazao na značaj regionalne saradnje parlamentarnih odbora za evropske poslove za promovisanje evropskih vrednosti, razmenu najboljih praksi u usvajanju i usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, jačanje nadzorne funkcije parlamenta i za regionalne  programe i programe međunarodne pomoći, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Tanjug