Arhiva vesti

Održan skup o pregovaračkom poglavlju 17 – Ekonomska i monetarna politika

Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije je u petak, 19. juna 2015. godine organizovala skup „Uvod u proces pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i uloga civilnog društva – pregovaračko poglavlje 17 (ekonomska i monetarna politika)“. Skup je bio namenjen predstavnicima organizacija civilnog društva koje se bave oblastima koje pokriva pomenuto poglavlje.

Nakon uvodnog obraćanja rukovoditeljke Grupe za međunarodnu saradnju i evropske integracije Jelene Pajović van Reenen, okupljenima se obratila gospođa Snežana Madžarević, sekretar Pregovaračke grupe 17 i Viši pravni savetnik u Sektoru za monetarne operacije Narodne banke Srbije. Ona je upoznala učesnike skupa sa dosadašnjim naporima koje Vlada čini u okviru ovog poglavlja i rezultatima eksplanatornog i bilateralnog skrininga koji su održani u Briselu.

Gošća skupa bila je gospođa Ana Šabić iz Narodne banke Hrvatske, koja je tokom pregovora o pristupanju Hrvatske EU, između ostalog, pokrivala oblasti iz poglavlja 17. Ona je učesnicima prenela hrvatsko iskustvo iz procesa pregovora, sa naglaskom na sadržaj ovog poglavlja, najvažnijim dokumenta u ovim oblastima, načinima donošenja javnih politika, relevantnim institucijama, kao i najvećim izazovima sa kojima se Hrvatska suočavala tokom procesa pregovora u ovom poglavlju. Predstavnici organizacija civilnog društva imali su priliku da izlože svoje viđenje mogućih modela učešća u procesu pregovora u okviru poglavlja 17. Najveće interesovanje je iskazano za zabranu privilegovanog finansiranja javnog sektora, ali takođe je značajna pažnja posvećena i trenutnoj ekonomskoj krizu u Evropskoj uniji i ulozi Evropske centralne banke u njenom rešavanju.

Izvor: Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom