Arhiva vesti

Predstavljena publikacija Poglavlje 23-šta nas očekuje?

Vodič kroz izveštaj o skriningu za Poglavlje 23 – Pravosuđe i osnovna prava predstavljena je javnosti 30. juna, 2015. god. u Kulturnom Centur „Grad“ u Beogradu. Vodič je realizovan u saradnji Beogradskog centra za ljudska prava, Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku i GIZ Programa za pravne i pravosudne reforme u Srbiji.

Vodič je namenjen medijima, civilnom društvu, institucijama, organizacijama i najširoj javnosti koja je zainteresovana za pregovarački proces a naročito za Poglavlje 23 (reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i osnovna prava). 
Može se koristiti i kao edukativni materijal i koristan izvor za praćenje i izveštavanje medija o suštinskim pitanjima u vezi sa pregovorima, a naročito u vezi sa Poglavljem 23. Vodič je objavljen na srpskom i na engleskom jeziku.
Prema rečima Sigmunda Mueller-a, direktora GIZ-a u Srbiji, koji je otvorio skup,  Poglavlje 23(oblast reforme pravosuđa, ljudskih prava i borbe protiv korupcije) predstavlja poseban izazov za Srbiju. Neophodna je transparentnost pregovaračkog procesa, kao i učešće svih interesnih grupa, civilnog sektora. Preduslov aktivnog učešća je podizanje svesti i bolja informisanost javnosti, građana, medija, institucija, javne uprave i pružanje mogućnosti da oni svojim učešćem doprinesu kvalitetnijim procesima reformi.  
Sa ciljem da se pomogne društvu da razume, često, složenu terminologiju ključnih dokumenata, koji predstavljaju glavne mape puta sadašnjih i predstojećih reformi, sa zadovoljstvom smo podržali objavljivanje Vodiča kroz izveštaj o skriningu za Poglavlje 23.  
Knjiga sublimira složenu terminologiju Izveštaja o skriningu za Poglavlje 23 i pretvara je u lakše razumljiv jezik, koncentrišući se na ključne preporuke za reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i ljudska prava.  
 
Doprinos ovoj publikaciji u formi intervjua da li su i: Nikola Selaković, ministar pravde, Tanja Miščević šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Dragomir Milojević, predsednik Vrhovnog kasacionog suda, Marin Mrčela, predsednik Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) i Johannes Hahn, evropski komesar za proširenje.
O publikaciji su govorili autori Vesna Petrović, direktorka Beogradskog centra za ljudska prava, i Sonja Stojanović Gajić, direktorka Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku.
Nakon toga održana je  panel diskusija o stanju u oblasti reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije i ljudskih prava u Srbiji u kojoj su učestvovali: Nataša Tasić-Knežević, operska pevačica, Omer Hadžiomerović, potpredsednik Društva sudija Srbije i Zoran Sekulić, glavni i odgovorni urednik FoNeta.
 
Publikacija je u celosti dostupna OVDE