Arhiva vesti

Usvojeno devet izveštaja o skriningu, javnosti dostupna samo tri

Savet EU prihvatio je do sada devet izveštaja Evropske komisije o skriningu u pregovorima o pristupanju Srbije EU. Ove godine države članice EU, tj. Savet EU, usvojio je šest izveštaja o skriningu, i to za sledeća poglavlja: Poglavlje 5 (Javne nabavke), Poglavlje 20 (Preduzetništvo i industrijska politika), Poglavlje 26 (Obrazovanje i kultura), Poglavlje 3 (Pravo poslovnog nastanjivanja i sloboda pružanja usluga), Poglavlje 11 (Poljoprivreda i ruralni razvoj) i Poglavlje 1 (Slobodno kretanje roba).

Tokom 2014.  usvojena su tri izveštaja o skriningu i to za Poglavlje 32 (Finansijski nadzor), za koje nisu utvrđena početna merila za otvaranje, i za Poglavlje 23 (Pravosuđe i osnovna prava) i Poglavlje 24 (Pravda, sloboda i bezbednost). Za Poglavlje 23 i Poglavlje 24 je u toku usaglašavanje akcionih planova za usklađivanje sa EU, koji su uslov za otvaranje poglavlja. Kada se usaglase odgovarajući planovi, Evropska komisija će predstaviti svoju procenu o tome na koji način Srbija planira da ispuni preporuke.

Međutim, od devet usvojenih izveštaja o skriningu objavljena su i javnosti dostupna samo tri. Dobra praksa objavljivanja izveštaja na zvaničnim stranicama institucija EU (Evropske komisije i Saveta EU) neposredno po njihovom usvajanju je prekinuta nakon prva tri usvojena izveštaja. Tako danas imamo situaciju da ni posle par meseci od usvajanja izveštaja za pojedina pregovaračka poglavlja, izveštaji nisu objavljeni i dostupni javnosti.

Blagovremen pristup dokumentima za pregovore od ključnog je značaja za doprinos civilnog društva i izveštavanje medija zasnovanog na pravim informacijama, ističe se i u Mišljenju Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta o Jačanju transparentnosti i inkluzivnosti procesa pristupanja Evropskoj uniji.

Opšti zaključak je da je potrebna veća doslednost institucija EU u procesu pristupnih pregovora kako bi se osigurala transparentnost tokom celog procesa i u svim oblastima politike.

________________________________________________

Podsetimo se da nakon održanog sastanka bilateralnog skrininga Evropska komisija priprema Izveštaj o analitičkom pregledu zakonodavstva (Screening Report) za svako pregovaračko poglavlje, koji sadrži ocenu stepena usklađenosti zakonodavstva, kao i preporuke za dalje usaglašavanje pravnog okvira sa pravnim tekovinama EU. Kod pripreme ovog izveštaja koriste se dokumenti i informacije koje je predstavila država kandidat kako na samom skriningu, tako i posle njega. Nalazi koji se navode u izveštaju u velikoj meri određuju dalji tok aktivnosti u celokupnom procesu. Izveštaje sa analitičkog pregleda EK prezentuje državama članicama EU, tj. Savetu EU.

Savet EU raspravlja o izveštajima koje je pripremila Evropska komisija, i na osnovu njih usvaja dokumente pod nazivom Rezultat skrininga (Outcome of the screening). U Rezultatu skrininga, Savet EU ocenjuje da li je država kandidat dostigla dovoljan nivo usklađenosti sa pravnim tekovinama EU, tako da mogu početi pregovori o konkretnom poglavlju. Ovaj dokument sadrži preporuke za otvaranje pregovora u određenom pregovaračkom poglavlju, tj. merila za otvaranje poglavlja. To su merila koje država kandidat treba da ispuni kao preduslov za otvaranje pregovora u datom poglavlju.